روسای جمهوری ایران، افغانستان و تاجیکستان در کابل دیدار کردند
روسای جمهوری ۳ کشور فارسی زبان در این دیدار به لزوم تقویت زبان فارسی و گرامی داشت آداب و سنن از جمله نوروز تاکید کردند و نوروز را آیین دوستی و صلح دانستند و به لزوم همکاری برای حفظ ثبات در منطقه تاکید کردند.
روحانی، کرزی و رحمان در این دیدار به لزوم گسترش همکاری های ۳ کشور در همه حوزه ها نیز تاکید کردند.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران صبح امروز با استقبال محمد کریم خلیلی معاون دوم رییس جمهور و دیگر مقامهای دولت افغانستان برای شرکت در چهارمین دوره جشن جهانی نوروز وارد کابل شد.
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه، مسعود سطانی فر معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و حسام الدین آشنا مشاور فرهنگی رییس جمهور کشورمان، دکتر روحانی را در این سفر همراهی می کنند.امام علی رحمان رییس جمهور تاجیکستان روز چهارشنبه در راس یک هیات بلندپایه سیاسی و فرهنگی برای شرکت در جشن جهانی حوزه نوروز وارد کابل شد.
رئیس جمهوری تاجیکستان در بدو ورود به پایتخت افغانستان در کاخ ریاست جمهوری این کشور با حامد کرزی دیدار و گفتگو کرد.
نخستین دوره «جشن جهانی نوروز» ۷ فروردین ۱۳۸۹ در تهران با حضور رییسان جمهوری ایران، افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان و عراق و همچنین وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، معاون نخست وزیر ترکیه و سفیران کشورهای حوزه نوروز برگزار شد.
تاجیکستان و ترکمنستان در سالهای گذشته میزبان جشن جهانی حوزه نوروز بودند.
حامد کرزی رییس جمهور افغانستان در جشن جهانی نوروز که سال ۱۳۹۲ در ترکمنستان برگزار شد، از سران حوزه تمدنی نوروز دعوت کرد که جشن نوروز سال ۱۳۹۳ را در افغانستان تجلیل کنند.
جشن جهانی نوروز پیش از این قرار بود در منطقه خوش آب و هوای پغمان در ۳۰ کیلومتری کابل برگزار شود اما به دلیل تغییرات جوی و مسایل امنیتی و همچنین آماده نبودن این مکان برای پذیرایی از مهمانان خارجی به کاخ ریاست جمهوری افغانستان انتقال یافت.
بیش از ۳۰۰ میلیون نفر نوروز را با ۳ هزار سال قدمت در کشورهای ایران، افغانستان، هند، پاکستان، ترکیه، ازبکستان، آذربایجان، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان، عراق و بسیاری دیگر از کشورها جهان گرامی می دارند.
در سپتامبر سال ۲۰۰۹، نوروز به عنوان میراث فرهنگی توسط سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) به ثبت جهانی رسید.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز در فوریه سال ۲۰۱۰ روز ۲۱ مارس را به عنوان روز بین المللی نوروز و فرهنگ صلح در جهان با ریشه ایرانی به رسمیت شناخت و این روز را در تقویم خود جای داد.
حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی صبح امروز پنجشنبه ۷ فروردین ماه پیش از عزیمت به افغانستان در گفتگو با خبرنگاران عنوان کرد: نوروز از یک مناسبت معمول و سنت تاریخی کهن فراتر رفته و به یک فرهنگ بسیار پویا تبدیل شده که در آن مولفه هایی مثل نظافت، خانه تکانی، نزدیک شدن افراد به یکدیگر، رفاقت، آشتی و مهربانی و همنوایی با طبیعت که به معنای اعتدال و میانه روی است به عنوان این مناسبت مشاهده می شود.
رییس جمهوری اظهار کرد: امروز کشورهای منطقه بسیار به این فرهنگ نیازمند هستند و علاوه بر آشتی و صلح بسیاری از کشورها به خانهتکانی نیاز داشته و باید شرایط جدیدی برای خود فراهم کنند.
روحانی در ادامه گفت: در این سفر علاوه بر شرکت در جشن جهانی نوروز یک ملاقات سه جانبه بین سران ایران، افغانستان و تاجیکستان به عنوان کشورهای فارسی زبان برگزار می شود که در آن مسایل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی مربوطه مورد بحث قرار می گیرد.
رییس جمهوری افزود: همچنین یک نشست چهارجانبه با حضور روسای جمهوری ایران، افغانستان، تاجیکستان و پاکستان برگزار خواهد شد.
روحانی به برگزاری جشن جهانی نوروز با حضور چهار رییس جمهور حاضر و مقامات عالی رتبه چهار کشور شرکت کننده دیگر اشاره و اظهار کرد: بسیار خوب است کشورهای منطقه به هر بهانه و مناسبتی دور هم جمع شده و مسایل فی ما بین را مورد بررسی قرار داده و به نفع ملت های خود به تفاهم برسند بخصوص افغانستان که در آستانه برگزاری انتخابات و فرارسیدن موعد خروج نیروهای خارجی موقعیت خاصی دارد و البته چنین نشست هایی برای سامان دادن وضعیت کل منطقه که از اختلافات رنج می برد بسیار مفید است.
روحانی قرار است در اجلاس چهار جانبه ایران، تاجیکستان، افغانستان و پاکستان و همچنین اجلاسی در سطح ۸ کشور با حضور ۴ رییس جمهور و ۴ کشور دیگر در سطح وزرای خارجه، معاونان و نخست وزیر شرکت کند.