افزایش قیمت حاملهای انرژی؛ سود کشاورزان را به شدت کاست
برداشت محصول گندم این روزها در سراسر کشور به اصلیترین اتفاق حوزه کشاورزی مبدل شده است ولی افزایش قیمت نفتگاز بر هزینههای برداشت تاثیر مستقیم گذاشته است.
برداشت محصول گندم در روزهای پایانی فروردینماه و اوایل اردیبهشت در خوزستان روزهای بسیار پرکاری را برای مسئولان بوجود میآورد، برداشت محصول گندم در خوزستان یکی از پرکارترین روزهای سال است، زیرا استان در تولید این محصول در کشور رکوردی غیرقابل پیشبینی دارد و همیشه در بین ۳۳ استان رتبه نخست و یا دوم را کسب میکند.
در سالجاری برداشت محصول گندم در خوزستان و همزمانی آن با آغاز فاز دوم طرح هدفمندی یارانهها باعث شده تا تنشی در بخش کشاورزی ایجاد شود، افزایش نرخ سود نفتگاز در کشور باعث شده تا هزینه برداشت محصول توسط کمباینها افزایش چشمگیری داشته باشد.
افزایش قیمت نفتگاز در کشور بر قیمت حمل و نقل عمومی و کشاورزی به طور مستقیم تاثیر میگذارد، این در حالی است که قرار است هیچ تغییر قیمتی اعمال نشود ولی با افزایش قیمت سوخت امکان ثابت نگهداشتن قیمتها وجود ندارد و تنها باید بر افزایش متعادل قیمتها نظارت کرد.
هرساله در خوزستان قیمت برداشت محصول با کمباین از مزارع با افزایش هشت تا ۱۰ درصدی همراه بود ولی امسال با افزایش ۷۵ درصدی قیمت حاملهای سوخت افزایش در این بخش بسیار چشمگیر خواهد بود.
* همه قیمتهای کمباین افزایش یافته است
یک کمبایندار میگوید: قیمت نگهداری کمباین رشد بسیار زیادی داشته است، فارغ از قیمت سوخت سایر لوازم یدکی این ماشین پرکار و پرمصرف کشاورزی با افزایش قیمت همراه بوده است و به این دلیل باید برداشت محصول نیز با افزایش هزینه همراه باشد.
علیرضا عبیاوی میافزاید: باید دخل و خرج کمبایندارها نیز با هم بخواند، قیمت سوخت رشد فزایندهای داشته است، از طرفی برای تعمیرات کمباینها و ضدعفونی کردن آنها هزینه بسیار زیادی از صاحبان کمباین دریافت شده است، نمیتوان انتظار داشت که قیمت به اندازه سال قبل افزایش یابد.
وی تاکید میکند: کمباینهای خارجی با رشد فزاینده قیمت لوازم یدکی همراه بودهاند و در برخی موارد برخی لوازم این کمباینها پیدا نمیشود به این دلیل قیمتها در این کمباینها رشد بیشتری داشته است؛ البته استهلاک این کمباینها بیشتر است و میزان دروگر آنها نیز بیشتر است.
* قیمتهایی با رشد فزاینده
بر اساس نرخنامه اعلام شده برای قیمت هزینه برداشت کمباین در مزارع گندم و جو این قیمتها نسبت به سال گذشته تا ۱۰۰ درصد رشد داشته است، قیمت برداشت محصول با کمباینهای متوسط۱۰۵۵ و۹۵۵ برای هر ساعت۴۵ هزار و ۸۵۰ تومان، برای برداشت محصول با کمباینهای ۱۱۶۵ هر ساعت۵۷ هزار و ۷۶۱ تومان، برداشت محصول با کمباینهای متوسط وارداتی ساعتی ۱۰۵ هزار و ۱۴۰ تومان، برداشت محصول در مزارع آبی و دیم با کمباینهای متوسط وارداتی ۸۷ هزار و ۳۱۲.۵ تومان، برداشت گندم با کمباینهای متوسط داخلی هر ساعت۱۰۳ هزار و ۱۶۲.۵ تومان، برداشت محصول با کمباینهای نیمه سنگین ساعتی۱۱۵ هزار و ۵۲۲ تومان و برداشت محصول با کمباینهای وارداتی سنگین ساعتی ۱۳۱ هزار و ۴۲۵ تومان تعیین شده است.
رئیس انجمن صنفی کشاورزان شهرستان شوشتر میگوید: قیمتهای کمباین در سالجاری با هیچ اصول کارشناسی همخوانی ندارد و به این دلیل باید فکری برای مشکلات در این حوزه کرد.
علی اسدی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی کشاورزان با مشکل مواجه شدهاند، میافزاید: در سالجاری قیمت کمباینها در خوزستان با رشد ۱۰۰ درصدی مواجه شده است و باید برای رفع مشکلات کشاورزان در این زمینه فکری کرد.
وی با اشاره به نحوه تعیین نرخ کمباین در خوزستان خاطر نشان میکند: نرخ کمباین در مزارع خوزستان بر اساس نرخ کمباین در مزارع ورامین و قزوین تعیین میشود ولی این دو محصول گندم از نظر میزان تولید در هکتار و مسائل مبتلا به اصلا قابل مقایسه با هم نیستند.
وی تاکید میکند: در سالجاری تعیین نرخ تضمینی گندم هر کیلوگرم ۱۰ هزار و ۵۰۰ رسال تا ۱۰ هزار و ۸۰۰ ریال بسیار کم بود، افزایش حاملهای انرژی و… نیز بر این مشکل افزوده شد و کشاورزان در حال زیان هستند.
وی با اشاره به اینکه باید برای رفع مشکلات در حوزه کشاورزی فکری کرد، میگوید: افزایش قیمت نفتگاز باعث شده تا حتی هزینه پمپهای آب کشاورزان افزایش یابد و حتی این مسئله بر مرحله داشت محصول در مزرعه تاثیر خواهد گذاشت، از طرفی ثابت نگهداشتن قیمت گندم در سالجاری باعث شده تا بسیاری از مشکلات برای کشاورزان بوجود آید.
تثبیت دستوری قیمتها در بازار بویژه در بخش کشاورزی در زمانهای دور خود را نشان میدهد، زیرا در کوتاه مدت زیانها محسوس است ولی در طولانی مدت تاثیرگذاری این زیانها بر تغییر الگوی کشت و … مشهود میشود و به این دلیل در آن زمان دیگر نمیتوان با دستور و صدور بخشنامه مشکلات را حل کرد.
– See more at: http://farsnews.com/newstext.php?nn=13930224000516#sthash.xUqi7xpW.dpuf