دستاوردهای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در یک سال گذشته
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب دستاوردهای یکساله این شرکت از هفته دولت ۱۳۹۲ تا هفته دولت امسال را تشریح کرد.
مهندس حمید بورد تحقق اهداف تولید نفت و گاز و تدوین برنامه افزایش تولید نفت تا سقف روزانه ۳ میلیون بشکه را مهمترین دستاورد مناطق نفتخیز جنوب در یکسال گذشته عنوان کرد. وی اظهار داشت: عملکرد موفق این شرکت در یکسال گذشته بیانگر عزم و اراده و همت و پشتکار مجموعه مدیریت و کارکنان این شرکت برای عبور از تحریم ها و دستیابی به اهداف و برنامه های از پیش تعیین شده منطبق با برنامه ابلاغی از سوی شرکت ملی نفت ایران است. مهندس بورد افزود: در بخش عملیات و تولید، علاوه بر تحقق ۱۰۰ درصدی برنامه تولید، توان تولید مناطق نفت خیز جنوب ۲۲ هزار بشکه و مجموع ذخایر نفت در سال ۹۲ نیز ۶۶۸ میلیون بشکه افزایش یافت.
وی، تکمیل و راه اندازی واحد بهره برداری هفت شهیدان مسجدسلیمان، احداث و تکمیل کارخانه نمک زدایی میدان لب سفید ، پیش راه اندازی طرح افزایش توان تزریق گاز در میادین کرنج و پارسی، تکمیل پروژه احداث خط لوله نفت اهواز به پالایشگاه آبادان و بهره برداری از تفکیک گر نفتی ۱۴۵ بی بی حکیمه در شرکت گچساران را از مهمترین دستاوردهای این شرکت در یکسال گذشته برشمرد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب افزود: تعمیر اساسی ۱۰۷۴ دستگاه ماشین آلات فرآیندی ، راه اندازی کمپرسور گازی واحد تزریق گاز کرنج با ظرفیت ۴۵ میلیون فوت مکعب، تعمیر و بازسازی کمپرسور گازی ردیف۵ ایستگاه تزریق گاز آغاجاری برای نخستین بار واحداث ۲۵۶۰ اینچ کیلومتر خطوط لوله جریانی جدید انتقال نفت و گاز از دیگر اقدامات مهم این شرکت در یکسال گذشته در جهت استمرار تولید بوده است. وی درباره دستاوردهای این شرکت در حوزه پژوهش و فناوری توضیح داد: تدوین دانش فنی و تولید پنج قلم افزایههای سیمان حفاری، اجرای پروژه پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی با استفاده از گیاهان واجرای طرح آزمایشی پاکسازی خاک های آلوده به مواد نفتی با استفاده از پودر میکروبی بخشی از موفقیت های این شرکت در یکسال اخیر است.
مهندس بورد ادامه داد: در بخش ساخت داخل نیز با حمایت مناطق نفتخیز جنوب لوله تیوبینگ چاه های نفت و مته های حفاری PDC دراندازه ۲/۱-۸ اینچ برای نخستین بار در کشور ساخته شد. وی امضای تفاهم نامه ساخت لوله های انتقال نفت به ارزش ۹ هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال و امضای ۵ قرارداد پژوهشی از سوی مناطق نفت خیز جنوب با مراکز علمی و پژوهشی را از دیگر دستاوردهای این شرکت در یکسال گذشته عنوان کرد. وی با تاکید بر این که تولید در این شرکت همراه با پایبندی به الزامات توسعه پایدار صورت می گیرد گفت: به منظور توسعه و عمران مناطق نفت خیز بیش از ۱۰ پروژه عمرانی در یکسال گذشته در مسجدسلیمان، آغاجاری و اهواز افتتاح و بهره برداری شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب خبر داد: افتتاح نخستین کارخانه نمکزدایی با استفاده از توان سازندگان داخلی در هفته دولت
کارخانه نمکزدایی لب سفید که برای نخستین بار با استفاده از تجهیزات ساخت داخل در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب احداث گردیده در آستانه هفته دولت افتتاح می شود.
علیرغم امتناع شرکت های خارجی از فروش قطعات و ارائه خدمات در این زمینه ساخت کارخانه نمکزدایی ، خوشبختانه این کارخانه با استفاده از توان سازندگان توانمند داخلی و در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی برای اولین بار و با هزینه کمتر و با استانداردهای جهانی در کشور ساخته شده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب گفت: کارخانه نمکزدایی میدان لب سفید آماده بهره برداری است و در هفته دولت افتتاح خواهد شد. مهندس حمید بورد که از این کارخانه بازدید می کرد، بیان داشت: این کارخانه با ظرفیت فرآورش روزانه ۳۰ هزار بشکه نفت در این میدان نفتی با هدف افزایش کیفیت نفت خام استحصال شده از این میدان احداث شده است.
وی اعتبار اجرای این پروژه را ۲۳۴ میلیارد و ۱۴۵ ملیون ریال عنوان کرد و افزود: تجهیزات اصلی این کارخانه شامل دیسالتر، مخازن تحت فشار مایعات هیدروکربوری، گاز، سوخت و آب، مبدل حرارتی آب و نفت و کوره پیش گرمکن غیر مستقیم نفت خام است.
مدیرعامل مناطق نفتخیز جنوب اظهار داشت: خوشبختانه علیرغم اینکه شرکت های خارجی از فروش قطعات و ارائه خدمات در این زمینه سرباز می زدند، این کارخانه نمکزدایی در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی برای اولین بار توسط تجهیزات ساخت داخل و با هزینه کمتر و با استانداردهای جهانی در کشور ساخته شده است.بورد گفت: انشاء الله این طرح در هفته دولت با حضور مسئولان وزارت نفت و استان افتتاح خواهد شد.
واحد بهره برداری لب سفید تقریباً در ۵۰ کیلومتری شهر دزفول واقع شده است. در این واحد نفت شش حلقه چاه میدان نفتی لب سفید فرآورش می گردد. این کارخانه با توجه به افزایش تعداد چاه های نمکی با گذشت زمان، به منظور تثبیت دبی تولید کارخانه و جلوگیری از حفر چاه های جدید احداث یک واحد نمکزدایی به ظرفیت ۳۰ هزار بشکه در روز در مجاورت واحد بهره برداری موجود به طوریکه قادر به فرآورش نفت نمکی میادین لب سفید در حد مجاز کنترل کیفیت شرکت مناطق نفتخیز جنوب باشد احداث گردیده است.
لازم به ذکر است این واحد نمکزدایی شامل تجهیزات فرآیندی اصلی شامل نمک گیر برقی، کوره های گرمایش نفت، مبدلهای حرارتی نفت و آب و پمپهای انتقال و سایر تجهیزات فرایندی مثل Degassing tank, Off-Spec tank سیستم تصفیه آب شامل Skimmer Tank، جداکننده های ثقلی، هیدروسیکلون و سیستم تزریق پساب به چاههای نفت می باشد.
همچنین سیستم های جانبی یک واحد نمکزدایی شامل بسته سیستم های تخلیه، سیستم تامین گاز سوخت مصرفی واحدها، سیستم تامین هوای ابزار دقیق، سیستم تامین آب مصرفی و آب رقیق کننده و آب آتش نشانی، سیستم برق رسانی، سیستم های تزریق مواد شیمیایی، ساختمانهای مختلف اداری و صنعتی می باشد. در این پروژه همچون سایر پروژه های نمکزدایی باید میزان آب همراه نفت خام ورودی از میزان حدود ۱۰ درصد ورودی به میزان کمتر از ۰.۱۵ درصد در خروجی کاهش یابد. همچنین میزان نمک همراه در جریان خروجی از سیستم نمکزدایی می بایست به کمتر از ۲۹ گرم بر متر مکعب کاهش یابد.
هم اکنون ۲۶ پروژه در زمینه احداث و توسعه واحدهای نمکزدایی نفت در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در دست اجراست که هدف از اجرای آنها ایجاد یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز ظرفیت جدید نمکزدایی است. میدان لب سفید در ۴۰ کیلومتری شمال شرقی دزفول ،در مجاورت میدان های لالی و قلعه نار قرار دارد. این میدان در سال ۱۳۴۷ کشف و تولید نفت از آن در سال ۱۳۵۲ شروع شد.
منبع : شوشان