دهکردی : مصاحبهکردن بدون گفتن حقیقت عوامفریبی است/گزینهای جز فرکی نداریم
در موفقیت اخیر تیم فوتبال فولادخوزستان عوامل مختلفی نقش داشتند که در این میان بیشتر، عوامل روی صحنه به چشم آمدند، اما در پشت صحنه این موفقیت، مدیری مقتدر، کاربلد، هوشیار و اخلاقمدار حضور داشت. سیفالله دهکردی، برخلاف بسیاری از مدیران، کمتر حرف میزند و بیشتر عمل میکند. او سکوت را به بودنهای مکرر در رسانهها ترجیح میدهد، چرا که معتقد است «عوامفریبی است که مصاحبه کنیم و حقیقتها را نگوییم.» دهکردی که از بازیکنان و مربیان قدیمی فوتبال خوزستان است، فوتبال را به خوبی میفهمد، مسایل آن را به زیبایی استدلال میکند و به عنوان یک مدیر، به معنای واقعی کار میکند.
سیفالله دهکردی درخصوص مسایل مختلف باشگاه فولاد و فوتبال ایران به صحبت پرداخت که در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید:
** ابتدا سوالی را از شما میپرسیم که شاید خیلیها کنجکاو باشند پاسخ آن را بدانند؛ علت حضور کم آقای دهکردی در رسانهها چیست؟
من احساس میکنم عوامفریبی می شود، وقتی آن هایی که مصاحبه می کنند و به مردم حقیقت را نمی گویند، به همین دلیل به نظرم کم مصاحبه کردن بهتر است. دوست دارم اگر روزی با مردم صحبت می کنیم، بگوییم که چه کارهایی و چه تحولاتی در فوتبال انجام داده ایم و اگر من صحبتی نمی کنم، قصدم بی حرمتی به مردم نیست.
** امسال سال خوبی برای باشگاه فولاد بود، کسب عنوان قهرمانی لیگ ایران در شرایطی که تیمهای زیادی تا هفته پایانی مدعی کسب جام بودند؛ از عوامل موفقیت فولاد در فصل سیزدهم بگویید.
به نظرم جدا از اینکه شخصیت فرکی که فردی اخلاق مدار، صادق و کاربلد است در این موفقیت تاثیرگذار بود، شخصیت گروهی هم که با او کار می کنند، تاثیرگذار بود، چرا که کادر فنی تیم با ایجاد صمیمیت، بین بازیکنان همدلی، همبستگی و وحدت ایجاد کرد. این همدلی و همبستگی مهم است که در باشگاه ما وجود داشت و بازیکنانمان هم تلاش خود را کردند. تیمی هم که پشت تیم اصلی بود، کار خود را به خوبی انجام داد و اگر ما یک زمین چمن داشتیم و امکانات مالی نداشتیم و وضعیت مالی مان مانند سایر باشگاه های بزرگ بود، هیچ وقت این موفقیت حاصل نمی شد. حتی افرادی هم که در بخش اداری ما کار می کنند، با دل و جان در اختیار تیم و کادر فنی بودند. ما کارها و حمایتهایمان را به موقع انجام می دادیم. امکانات خوبی هم داریم و شرکت فولادخوزستان و هیات مدیره نیز حمایت خوبی از ما دارند. به هر حال این موفقیت، کار کادر فنی و شخصیت آنها و همچنین با انگیزه بودن و سالم کار کردن بازیکنانمان بود. ضمن اینکه باشگاه نیز کار خود را در این زمینه انجام داد. رسانه ها، صدا و سیما و هواداران هم کمک کردند و درکل این موفقیت حاصل یک کار جمعی بود.
** در سالی که گذشت باشگاه فولاد در سایر ردههای سنی هم به موفقیتهای خوبی دست پیدا کرد، در مورد نتایج سایر تیمهایتان هم توضیح میدهید؟
امسال علاوه بر قهرمانی تیم بزرگسالان مان در لیگ برتر کشور، فولادنوین که تیم دوممان است، از لیگ ۲ به لیگ یک کشور صعود کرد. تیمهای نونهالان، نوجوانان و جوانان مان هم قهرمان ایران شدند و تیم امیدمان هم در کشور جایگاه سوم را به دست آورد. وقتی در یک باشگاه این موفقیت ها به دست می آید، عوامل مختلف آن مانند زنجیری به هم متصل هستند و هر کسی درست کار خود را انجام دهد، کار ماندگار می شود. تولیدات باشگاه ما، هم می توانند در باشگاه خودمان و هم در دیگر باشگاه های ایران و خارج از کشور کار کنند.
** به طور حتم این نتایج به فعالیت خوب آکادمی باشگاه هم برمیگردد، از آکادمی فولاد بیشتر بگویید.
فکر می کنم سه سال است که مجوز آکادمی مان را گرفته ایم و از روزی که کارمان را آغاز کرده ایم، سعی مان بر این بوده است که کیفی کار کنیم. در راستای پرورش بازیکن نباید زمان را از دست داد و کیفی کار کردن بسیار اهمیت دارد. ما در این زمینه شرایط و امکانات لازم را هم فراهم کرده ایم. یک سالن تکنیک داریم که در ایران وجود ندارد. این سالن مختص کارهای تکنیکی است. ضمن این که در آن یک زمین چمن طبیعی هم پهن کرده ایم. در کل ما طی سه چهار سال گذشته چنین کارهایی را انجام دادیم. ما به تیم های پایه مان اهمیت داده ایم. مسابقات آن ها مانند لیگ برتر بزرگسالان به صورت رفت و برگشت برگزار می شود و مانند تیم بزرگسالان مان هم برای شرکت در مسابقات، آنها را با هواپیما به استان های دیگر اعزام میکنیم، یعنی شرایط آنها تفاوتی با تیم بزرگسالان مان ندارد ولی با توجه به این که افراد بیشتر به فوتبال بزرگسالان علاقهمند هستند، کسی فکر نمی کند که باشگاه ما برای تیم های پایه اش نیز هزینه می کند و کارهایی انجام میدهد. شک نکنید که امسال چند بازیکن پایه فولاد از جمله یوسف وکیا، ولید مشایی و مهدی نیایش بالا می آیند.
** قطعا باشگاه فولاد یکی از مجهزترین باشگاههای ایران از نظر امکانات است.
من باشگاه فولاد را یک فرصت بسیار بزرگ برای فوتبال استان و کشور می دانم، نه به دلیل این که خود من مدیرعامل باشگاه هستم بلکه منظورم با خود باشگاه فولاد است. به نظرم باید از این فرصت برای پیشرفت فوتبال استان و کشور استفاده کنیم. باشگاه فولاد می تواند یک پایگاه قوی برای فوتبال کشور باشد و به آن کمک کند و اگر باشگاه های دیگر هم به این صورت کار کنند، می توانیم زودتر به آن اهدافی که در فوتبال کشور داریم، برسیم.
** کمکم در حال نزدیک شدن به فصل نقل و انتقالات هستیم، برنامه باشگاه در این زمینه چیست؟
در فصل نقل و انتقالات فوتبال، بازار عرضه و تقاضا مطرح میشود؛ به طور مثال میخواهیم یک پیراهن بخریم که برای این کار به شهری می رویم که ۵۰۰ بوتیک وجود دارد. سپس وارد یک بوتیک می شویم، ۲۰ پیراهن را به ما نشان می دهند که در نهایت آن چه که مورد علاقه مان است و با توجه به این که حق انتخاب داریم، خرید میکنیم، آن هم با تخفیفی که فروشنده قائل می شود اما ممکن است به شهری برویم که فقط یک بوتیک دارد که آن بوتیک هم فقط دو پیراهن دارد که در آن شرایط مجبور هستیم یکی از آن دو پیراهن را بخریم و حق انتخاب هم نداریم و هر قیمتی هم که فروشنده گفت باید پرداخت کنیم و تخفیف هم نمی دهد. منظور من از بازار عرضه و تقاضا در فوتبال این است که در حال حاضر تقاضا وجود دارد ولی عرضه نیست و در این بازار بازیکنی که به درد ما بخورد، وجود ندارد. من هم با توجه به این که از روز اول این موضوع را می دانستم، بر پایه های مان تکیه کردم و نه تنها باشگاه ما بلکه ۱۵ باشگاه دیگر هم باید بازیکن بسازنند در حالی که اکنون فقط باشگاه ما این کار را انجام می دهد، این در حالی است که از سایر باشگاه نیز کمتر هزینه می کنیم. من هزینه شش تیم را پرداخت می کنم اما سایر باشگاه ها هزینه یک تیم را پرداخت می کنند و این موضوعی است که کسی به آن توجه نمی کند.
** آقای فرکی در دو فصل اخیر عملکرد موفقی در فولاد داشته است، تصمیم قطعی برای ادامه همکاری یا جدایی، چه زمانی گرفته میشود؟
ما گزینه ای جز فرکی نداریم و روی آن فکر می کنیم و قرار است که پس از بازی برگشت با السد قطر، نظرش را به ما بگوید. تلاش ما حفظ فرکی است و دوست داریم او در تیم بماند و نمی خواهیم او را از دست بدهیم. سعی می کنیم او را نگه داریم. به هر حال فرکی کار بزرگی انجام داد و او در شور و شعفی که در استان و کشور پس از قهرمانی ما ایجاد شد، نقش داشت. فرکی فرد خوبی است، با بازیکنان صادق است و برای آن ها خیلی تلاش می کند.
** فولاد علاوه بر عملکرد خوب در لیگ برتر کشور، در بازی های آسیایی نیز تاکنون عملکرد موفقیتآمیزی داشته است، ارزیابیتان در این زمینه چیست؟
زمانی که برای انجام اولین دیدار به قطر رفتیم استرس بازیکنان خیلی بالا بود. یک بازیکن تیم الجیش قراردادش به اندازه تمام بودجه تیم ما است و این تیم شش سال است که در آسیا حضور دارد در حالی که برخی بازیکنان ما برای اولین بار بود که از آسمان ایران خارج میشدند. من در ۱۵ دقیقه ابتدایی بازی خیلی جا خوردم ولی کمکم بازی برای بازیکنان مان جا افتاد و حتی یکی دو فرصت گلزنی هم به دست آوردند و در ادامهی بازیها نیز ترسشان از بین رفت. ما نمیخواهیم مغرور شویم و به نظرم خداوند هم خیلی به ما کمک کرد.
** در لیگ برتر کشور به عنوان قهرمانی رسیدید، هدفتان در آسیا چیست؟
نباید سطحینگر باشیم، ما توانستیم با کمک خدا، کادر فنی و بازیکنان مان تا این مرحله بالا بیاییم که فکر میکنم خیلی خوب است. بازیکنان مان هم در ادامه تلاش خود را می کنند و به نظرم با توجه به این که انگیزه هم دارند، دور از دسترس نیست که بتوانند بالاتر از این هم بیایند.
** ارزیابیتان از لیگ ۱۶ تیمی نسبت به لیگ ۱۸ تیمی چیست؟
من اصلا با لیگ ۱۸ تیمی موافق نبودم. به نظر من افزایش تیم ها کیفیت کار را بالا نمی برد. به هر حال هر چه مسابقات بیشتر باشد، سختی آن برای تیمملی کشور است. پس وقتی لیگ ۱۶ تیمی مان هم با کیفیت نبوده است، چرا آن را با ۱۸ یا ۲۰ تیم برگزار کنیم؟ به نظر من ظرفیت ما لیگ ۱۶ تیمی است و اضافه کردن تعداد تیم ها به سود فوتبال مان نیست.
** باتوجه به اینکه شما عضو هیات رییسه سازمان لیگ هم هستید به نظرتان در لیگ چهاردهم و حتی لیگهای بعد از آن، برای افزایش کیفیت باید چه تغییراتی نسبت به لیگ های گذشته ایجاد شود؟
اگر بخواهیم به این موضوع سطحی نگاه کنیم باید جواب سطحی ای نیز به آن بدهیم. فوتبال چیزی نیست که بتوان آن را ظرف یک تا شش ماه درست کرد. باید زیربنای فوتبال را درست کنیم و استانداردهایی که یک بازیکن بینالمللی دارد را در بازیکنان خودمان به وجود آوریم که این نیاز به یک کار چند ساله دارد و نمی توان طی مدت یک سال، سطح لیگ مان را از نظر کیفی بالا ببریم. یکی از کارهایی که انجام دادیم و از انجام آن هم خوشحال هستیم، جوان گرایی است. به نظرم باید فوتبال به سمت جوانی برود، یعنی فراوانی در بخش جوانان بیشتر باشد. اکنون بازنشستههای لیگ برترمان در لیگ یک هستند که این موضوع برای فوتبال ما مصیبت است. در لیگ دسته ۲ هم به همین صورت است. در جلسه ای که در فدراسیون داشتیم، پیشنهاد دادیم که لیگ دسته ۲ را به زیر ۲۴ سال برسانیم، دسته یک هم به صورتی باشد که ۱۶ بازیکن بزرگسال و سایر بازیکنان زیر ۲۳ سال باشند. در لیگ برتر هم قرار است امسال هر تیمی ۱۸ بازیکن بزرگسال داشته باشد، این در حالی است که سال گذشته هر تیم میتوانست ۲۱ بازیکن بزرگسال داشته باشد. به هر حال با توجه به این که باید امسال هر تیمی ۱۸ بازیکن بزرگسال داشته باشد، ۴۸ بازیکن بزرگسال از گردونهی مسابقات لیگ برتر خارج میشوند و طی مدت دو سه سال با گردش این گردونه در فوتبال، بازیکنانی که نمی توانند ارتقا پیدا کنند، کنار می روند و جوان ها جایگزین آن می شوند. پس در فوتبال با توجه به این که با افراد سر و کار داریم برای این که بخواهیم در آن تغییر ایجاد کنیم باید کیفیت کارمان را بالا ببریم و به مرحله ای برسانیم که استانداردهای لازم را داشته باشد.
زمانی که ما می خواهیم تغییر ایجاد کنیم باید از فوتبال پایه و طبق استانداردهای موجود جهان کار را شروع کنیم و بازیکنان را بسازیم تا کمکم جایگزین بازیکنان بزرگسال شوند و فوتبال دچار تحول و تغییر شود. متاسفانه ما برای فوتبال کشورمان پشتوانه سازی نکرده ایم و فاصله نفر دومی که می خواهد وارد تیمملی شود با نفر اول خیلی زیاد است، چه کسی باید این فاصله را کم کند؟ همه ما درگیر فوتبال هستیم و در آن زندگی می کنیم و اگر تیمی را در این فوتبال تشکیل داده ایم، به این دلیل است که فاصله مان را با فوتبال دنیا و کشورهای صاحب فوتبال کم کنیم. هر کدام از بازیکنان این تیم ها استانداردهای خاص خود را دارند. وقتی کیروش به کشورهای دیگر می رود و به دنبال بازیکنان ایرانی برای تیم ملی است، یعنی این که آن بازیکنان دارای استانداردهایی هستند که کی روش آنها را قبول دارد. اگر به خلاقیت قوچاننژاد در دیدار با کره جنوبی دقت کنیم و به فوتبال علاقه داشته باشیم، متوجه خصوصیات فردی او در آن صحنه ای که توپ را از مدافع حریف عبور داد و تبدیل به گل کرد، می شویم، در حالی که ما چنین بازیکنی را در این جا نداریم.
** قرار است از فصل آینده ریز قراردادها منتشر شود، نظر شما در این خصوص چیست؟
من مخالف شفافسازی نیستم ولی اگر هم بخواهیم حرفه ای کار کنیم، قرارداد بین بازیکن و باشگاه است و به کسی ارتباط ندارد که بخواهد آن را رسانه ای کند. از فصل آینده قرار است ریز قراردادها روی سایتها منتشر شود، من مخالف این تصمیم نیستم اما موضوع اینجا است که برخی پرداختیها در چند مرحله صورت میگیرد؛ به طور مثال اگر ما با بازیکنمان ۶۰۰ میلیون تومان قرارداد میبندیم، ۳۰۰ میلیون تومان را ابتدا به او میدهیم و باقی آن را به صورت عملکردی پرداخت میکنیم. باتوجه به این موضوع، من باید در قرارداد این بازیکن چه مبلغی را قید کنم؟ چرا که عملکرد او در پایان فصل مشخص میشود و اگر ابتدای فصل بگویم ۳۰۰ میلیون تومان دریافت کرده است، درست نگفتهام زیرا او در پایان فصل با عملکردش، ۶۰۰ میلیون تومان دریافت میکند.
** تلاش میشود که از سال آینده قرارداد بازیکنان حداقل سه ساله بسته شود، شما در این زمینه چه نظری دارید؟
ممکن است من برای تیمم به بازیکنی برای یک سال نیاز داشته باشم و به همین منظور یک بازیکن ۳۶ ساله را جذب می کنم، چه دلیلی دارد که او را تا سن ۴۰ سالگی نگه دارم؟ کلا قراردادها به این صورت است که میتوان با یک بازیکن قراردادی به مدت یک نیمفصل تا پنج سال منعقد کرد و حتما به این صورت نیست که قرارداد سه ساله بسته شود.
** موضوعی که باشگاه فولاد به آن بسیار اهمیت میدهد، توجه به اخلاق و اخلاقمداری است، چگونه این شاخصه در باشگاه فولاد نهادینه شده است؟
باشگاه فولاد باتوجه به مقوله اخلاق و به منظور شناساندن جایگاه و مسوولیت اجتماعی یک ورزشکار، به مواردی توجه نموده و خوشبختانه تاکنون در این راستا موفق بوده است. استفاده از کادرهای فنی دارای شان و منزلت اجتماعی و اخلاق مدار در همه رده های سنی باشگاه، توجه به موقعیت اجتماعی افراد برای به کارگیری آنها در همه رده های باشگاه، برگزاری کلاسهای آموزشی و توجیهی برای بازیکنان در رده های سنی متفاوت (با تجزیه و تحلیل آسیب های اجتماعی موجود در جامعه)، راهنمایی و توجیه افراد در مقابل ناهنجاری های اجتماعی به شکل فردی و گروهی و حمایت و نظارت مستمر بر رفتار و آگاهی دادن به آنها در مواقع ضروری مورد توجه باشگاه قرار دارد.
همچنین تشویق بازیکنانی که اقدامات اخلاقی برجسته ای انجام می دهند، توجه به تماشاگران و هواداران و برگزاری کلاسهای آموزشی برای لیدرها، تشویق و قدردانی از تماشاگران نمونه در هر بازی به تعداد ۱۰ نفر بر اساس سه معیار، حضور مستمر، رعایت شئون اخلاقی و احترام به تیم مقابل و تشویق مناسب تا آخرین لحظات بازی، حضور در مراسم و مجامع معنوی و مشارکت و حضور در انجمن های خیریه و بیماران صعبالعلاج به منظور ایجاد روحیه و امید به زندگی از دیگر اقدامات فرهنگی این باشگاه است، اگرچه برای رسیدن به کمال مطلوب همچنان باید تلاش کرد.
** روند ساخت ورزشگاه اختصاصی فولاد به کجا رسیده است؟
زمانی که من به باشگاه فولاد آمدم، بخشی از کار این ورزشگاه انجام شده بود. استادیوم ما ۲۸ هزار نفری و سرپوشیده است و می توان گفت استادیوم خوبی است و استخر خوبی هم دارد که در حال حاضر از آن استفاده میشود. برای ساخت این استادیوم از طرح استادیومهای اروپایی استفاده شده است و فکر می کنم تا سال آینده آماده بهرهبرداری شود.
** باتوجه به مسافت زیاد ورزشگاه غدیر نسبت به مرکز شهر، تماشاگران برای رفت و آمد با مشکل مواجه هستند، سازمان اتوبوسرانی در این زمینه تاکید دارد که برای ارایه خدمات بهتر، باشگاههای استان باید با این سازمان قرارداد منعقد کنند، نظر شما در این خصوص چیست؟
اصلا به این صورت نیست و حرفه ای هم نمی باشد. اتوبوسرانی می تواند از جابهجایی تماشاگران درآمدزایی داشته باشد و پول بلیت را هم از آن ها دریافت کند. همه از فوتبال درآمدزایی دارند، در حالی که ما در استان مان باید هزینه کنیم. ۵۰ هزار نفر تماشاگر به ورزشگاه می آید، در حالی که فقط حدود ۲۰ هزار بلیت فروخته میشود، پس آن تعداد باقیمانده چگونه وارد ورزشگاه شدهاند؟
** و اما صحبت پایانی…
از تمام رسانهها و هواداران تشکر میکنم. از این که امسال توانستیم با کمک رسانه ها، همکارانم در باشگاه، کادر فنی، بازیکنان، هواداران، ادارهکل ورزش و جوانان و هیات فوتبال استان دل مردم را شاد کنیم، راضی هستیم و امیدواریم بازیکنان مان این شایستگی را داشته باشند که در مسابقات آسیایی هم با کیفیت ظاهر شوند و باز هم باعث شادی مردم شوند. من به باشگاه فولاد خوشبین هستم، چرا که در حال انجام کارهای زیربنایی و پشتوانهسازی در فوتبال است و می تواند آینده خوبی برای استان و کشور باشد. از مسوولان فولاد، هیات مدیره و مدیرعامل شرکت فولاد هم تشکر می کنم. همچنین از پرسنل فولاد که زحمت می کشند و از ما حمایت می کنند نیز قدردانی می کنم و امیدوارم که نماینده خوبی برای آن ها باشیم.