آغاز پروژه عربستان برای انتشار دیدگاه وهابی در اروپا از زمان جنگ سرد / ریاض بزرگترین مروج افراطیگری در منطقه
یک نویسنده بریتانیایی خبر داد که عربستان پروژه انتشار دیدگاه وهابی را از زمان آغاز جنگ سرد در شرق اروپا کلید زده است.
به نقل از روزنامه «فایننشال تایمز»، «دیوید گاردنر» نویسنده بریتانیایی خبر داد که عربستان تلاش برای انتشار دیدگاه وهابی خود را از زمان آغاز جنگ سرد و جنگهایی که به تجزیه در اروپای شرقی منجر شده آغاز کرده بود.
بر اساس این گزارش عربستان در آلبانی، کوزووو، بوسنی، مقدونیه و حتی بخشهایی از بلغارستان دست به ساخت مساجد و مدارس زده تا به این ترتیب فرهنگ اسلامی مسلمانان این مناطق را از گرایشهای صوفیانه به دیدگاه وهابی تغییر دهد.
گاردنر میگوید: عربستان فقط نفت صادر نمیکند بلکه یک دیدگاه نسبتا کلی تکفیری و افراطی را به کشورهای دیگر صادر میکند این کشور همچنین با وجود اینکه ادعا میکند تلاش میکند تا پیامدهای حرکت تکفیری در سراسر جهان را از خود دور کند، اما تکفیریهای داوطلب برای “جهاد” به جهان صادر میکند.
در این گزارش گاردنر همچنین به رویکرد و دیدگاه وهابیت در حذف و تکفیر دیگران اشاره کرده و افزود: در حالی که ملک فهد پادشاه پیشین عربستان به برپایی میهمانیهای آن چنانی در لندن معروف بوده اما بیش از ۱۳۵۹ مسجد و ۲۰۲ دانشکده و ۲۱۰ مرکز پژوهشی و بیش از ۲ هزار مدرسه ساخته است.
بر اساس این گزارش ساخت مساجدی برای انتقال دیدگاه وهابی از سوی عربستان در جنوب شرق آسیا نیز که بیش از ۱.۶ میلیارد مسلمان را در خود جای داده ادامه دارد.
این نویسنده بریتانیایی معتقد است که عربستان تنها منبع ترویج دیدگاههای تکفیری و افراطی نسیت اما بدون شک بزرگترین مروج افراط گرایی در منطقه به شمار میرود.
سوریه و عراق دو کشوری هستند که به صورت مستقیم با تروریستها در حال جنگ هستند، تعداد زیادی از این افراد را تروریستهای اروپایی تشکیل میدهند.
پیشتر«متیو اولسن» مدیر مرکز ملی ضدتروریسم آمریکا گفته بود در حال حاضر ۱۲ هزار تبعه خارجی در سوریه میجنگند. وی تأکید کرده بود این رقم در مقایسه با ارزیابیهای پیشین نشانگر رشد چشمگیر تعداد این افراد است.
یک مقام کرد عراقی نیز گفته بود که حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ تروریست اروپایی در قالب داعش در عراق حضور دارند.