تاکید مدیرکل ارشاد خوزستان: طراحی روشهای اجرایی نوین در برنامههای قرآنی
نشست تخصصی کارشناسان قرآنی ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، امروز(۲۲ مردادماه) در اهواز برگزار شد.
در این نشست موضوعاتی همچون برگزاری آزمون سراسری قرآن و عترت توسط هشت مؤسسه قرآنی در استان، سامانه الکترونیکی اخذ مجوز مؤسسات قرآنی، تدوین برنامههای قرآنی شش ماهه دوم سال، بانک اطلاعات مؤسسات و فعالان قرآنی استان، تشکیل جلسات نظارت و ارزیابی، تبلیغ و اطلاعرسانی، احیاء کمیتههای قرآنی شورای فرهنگ عمومی و تشکیل کارگروههای قرآنی مطرح شد.
همایون قنواتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خوزستان، در این نشست با اشاره به سیاستهای راهبردی این ادارهکل، اظهارکرد: فعالیتهای ما در ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مبتنی بر چهار اصل و سیاست راهبردی است. سیاستها و رهنمودهای مقام معظم رهبری در جلسات مختلف در حوزه فرهنگ و هنر، قوانین فرادستی و وظایف قانونی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان عالیترین مرجع قانونگذاری در حوزه فرهنگ و هنر، قانون پنجم توسعه فرهنگی اجتماعی و اقتصادی در کشور و همچنین برنامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که مورد تأیید نمایندگان مردم در مجلس قرار گرفت مبنای عمل ما در ادارهکل است.
وی ادامه داد: سعی میکنیم رفتارمان در حوزه فرهنگ و هنر رفتاری فعال باشد؛ نه آنکه با توجه به هجمه فرهنگی دشمن شکل بگیرد. چراکه گاه پیش آمده بر اساس هجمهای که در حوزههای مختلف بر ما وارد شده است واکنشها و برنامههایی دنبال شده است. قرار نیست دیگران ما را به فضایی رهنمون کنند. ما باید فضایی را ایجاد کنیم که بنای فرهنگی در اعتقادات اقتضای آن را دارد و ما را از فرهنگهای دیگر بینیاز کند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در ادامه با بیان اینکه نگاه ما در حوزه فرهنگ نه دلبسته به غرب و نه شیفته شرق است، تأکید کرد: حوزه فرهنگی، عقیدتی و هنری ما در این سرزمین و با همین اعتقادات دینی است. دارای این قدرت هستیم که سخنان خود را به جهان ابلاغ کنیم. باید قدرت و ابزار لازم را به دست آوریم. شناخت کافی از جایگاه فعلی خود و برنامه دقیق و منسجم از آنچه میخواهیم به دست آوریم را کسب کنیم.
وی با تصریح بر اینکه آنچه ما را از این هدف بازمیدارد، نبود یک برنامهریزی مشخص است، گفت: واقعاً هدف خود را نشناختهایم، مسائل را میدانیم اما اینکه از چه راهی به اهداف خود برسیم در حوزه برنامهریزی اجرایی دچار مشکل هستیم. ما معتقدیم دارای یک هویت اسلامی، انقلابی و ایرانی هستیم. هویت به این معنی که چه کسی هستیم؟ کجا زندگی میکنیم؟ و نگاه ما به دنیا چگونه است؟ باید مشخص باشد.
قنواتی با بیان اینکه فرهنگ شخصیت انسان را میسازد، گفت: انجام تکلیف برای فرد مسلمان و دیندار مهم است. اما برای یک انسان غیر دیندار رسیدن به هدف مهم است. برای فردی با هویت فرهنگ اسلامی و ایرانی راههای رسیدن به هدف نیز مهم است. چنانکه امام راحل در زمان جنگ فرمودند ما چه در جنگ پیروز شویم و چه پیروز نشویم برنده جنگ هستیم. واقعه عاشورا نیز همین را به ما گفت. پس اگر در دنیای امروز غرب همواره انسان موفق را انسانی میداند که به هدف میرسد و چگونگی آن اهمیت ندارد در مقابل در جامعه اسلامی و ایرانی آنچه ارزش دارد شیوه زندگی انسان و راههایی است که میرود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان ادامه داد: تصور بر این بود که تنها کپیبرداری از دنیای غرب و ایجاد فضاهای تازه صنعتی میتواند توسعه ایران را فراهم کند اما اقتصاد ما باید مبتنی بر هویت فرهنگی شکل گیرد تا بتواند پویا شود و با مناسبات اخلاقی و اجتماعی ما همراه باشد.
وی با اشاره به ویژگیهای جامعه با هویت فرهنگ اسلامی و ایرانی، اظهار کرد: فضای چنین جامعهای فضای امنی است که ذهن انسان را دچار اضطراب نمیکند. فضای شهری که امروز در آن زندگی میکنیم فضایی پر از عصبیت، استرس و اضطراب، حجمها و تبلیغات عجیب و غریب و ساختمانهای بلند و کوتاه بدقواره است. گویی همدل و همراه نیستیم. در تنهایی خود زندگی میکنیم. چه کسی این احساس انسانی را از ما گرفت و این الفت و همراهی و محبت را از جامعه ما دور کرد؟
قنواتی با بیان اینکه جامعه غربی است که اصالت انسان و تنهایی انسان را تبلیغ میکند، اظهار کرد: وقتی موضوع فرهنگ را مطرح میکنیم همه آدمهایی که در این جامعه زندگی میکنند و کار میکنند در فضای فرهنگی نقش دارند. وقتی یک قاضی حکمی را به عدالت صادر میکند به جامعه اعلام میکند که در جامعهای زندگی میکنید که عدالت حاکم است و پلیسی با احترام با مردم برخورد میکند، حاکمیت چنین فرهنگی را اعلام میکند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در ادامه سخنان خود گفت: ما در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس سیاستهای گفته شده برنامههای خود را انجام میدهیم. در حوزه قرآنی با توجه به استعدادهای خوب استان به نظر میرسد باید برنامهها و روشهای اجرایی نوینی بر اساس جامعه امروز تهیه و طراحی کنیم.
قنواتی تصریح کرد: نقصی که همه ما داریم این است که با شیوه تبلیغ کردن آشنایی نداریم. نمیدانیم برای چه کسی کار میکنیم و نقطه هدف و مخاطب ما کیست؟ مگر کم فعالیت و سرمایهگذاری صورت گرفته است؟ چرا فردی اظهار رضایت نمیکند؟ این که چگونه پیام برسانیم و چگونه تبلیغ کنیم بسیار مهم است که این امر مستلزم برگزاری کارگاههای تخصصی است. لازم است برای ما که در حوزه دینی و فرهنگی کار میکنیم این فن را در کنار دیگر فنون یاد بگیریم.
وی تأکید کرد: باید تلاش کنیم فضای استان را بهتر و معنویتر سازیم و فضایی از مودت و دوستی بین مردم به وجود آوریم. قرآن و تشیع این قدرت را دارند که بین همه مردم این پیوند را ایجاد کنند.
در این نشست، قاسم شمیری، کارشناس قرآنی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با بیان اینکه باید راهها و روشهای نوینی برای دنبال کردن برنامههای قرآنی دنبال شود، اظهار کرد: همه چیز به امکانات بسته نیست. میتوان با تکیه بر استعدادها و توانمندیهای موجود کارهای قرآنی را پیش برد.
وی با اشاره به برگزاری آزمون سراسری قرآن و عترت در تاریخ ۴ مهرماه در استان اظهار کرد: مهلت نامنویسی در این آزمون تا ۲۵ مرداد اعلام شده است و ۹ مؤسسه در استان در شهرستانهای امیدیه، باغملک، شادگان، شوشتر، هویزه، اهواز، خرمشهر و شوش این آزمون را برگزار میکنند.
شمیری با تأکید بر برگزاری کیفی این آزمون در استان عنوان کرد: شهرهایی که حوزه امتحانی برای آنها تعریف نشده است در صورتی که تعداد داوطلبان شرکت در آزمون ۱۵۰ نفر برسد، حوزه امتحانی در آن شهرستان برای آنها در نظر گرفته میشود.
کارشناس قرآنی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در خصوص سامانه الکترونیکی اخذ مجوز مؤسسات قرآنی، با بیان اینکه دریافت مجوز مؤسسات قرآنی منحصرا از طریق این سامانه صورت میگیرد، گفت: براین اساس ثبتنام مؤسسات به صورت اینترنتی خواهد بود. سامانه تعیین شده اساسنامهای را در اختیار مؤسسات قرار میدهد و درخواست آنها را ثبت میکند. با توجه به اعلام کشور، تا زمانی که همه مؤسسات قرآنی، در این سامانه ثبت نشوند، مجوز برای مؤسسات جدید صادر نمیشود.
شمیری با اعلام اینکه مؤسسات قرآنی خوزستان تاکنون به ۱۵۰ مؤسسه رسیده است، خاطرنشان کرد: این تعداد رو به افزایش خواهد بود؛ چرا که هدف آن است که استان خوزستان به عنوان قطب قرآنی جنوب کشور مطرح شود.
وی در ادامه از رؤسای ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، کارشناسان قرآنی و مؤسسات قرآنی درخواست کرد پیشنهادات خود را در خصوص برنامههای شش ماهه دوم سال جاری به منظور اعتلای برنامههای قرآنی ارائه دهند.
کارشناس قرآنی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان همچنین با اشاره به تهیه بانک اطلاعات مؤسسات قرآنی استان اظهار کرد: فرمی بدین منظور ویژه مؤسسات قرآنی آماده شده است که در اختیار مؤسسات قرار گرفته و آنها تا ۳۰ مردادماه فرصت دارند با تکمیل این فرم آن را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان ارسال کنند تا از مزایا و حمایتهای ویژه مؤسسات قرآنی بهرهمند شوند. فرم اطلاعات قرآنی فعالان نیز در دست تنظیم است.
این فعال قرآنی بر تشکیل جلسات ماهیانه ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی با مؤسسات قرآنی تأکید کرد و گفت: مؤسسات فعالیتهای قرآنی و گزارشی از عملکرد خود را در این جلسات ارائه دهند. این جلسات میتواند در معرفی ظرفیتهای هر شهرستان به ما یاری کنند.
وی همچنین از ادغام اتحادیه قرآنی ادارهکل تبلیغات اسلامی و اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به منظور تمرکز حمایتها خبر داد.
شمیری ضرورت شناسایی مستعدان و نخبگان قرآنی هر شهرستان را یادآور شد و بر تشکیل کارگروهها قرآنی جهت شناسایی این ظرفیتها تأکید کرد.
در ادامه این نشست حسین براتی مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری امور مساجد و معاون مطبوعاتی ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، در خصوص برنامههای شش ماهه دوم این اداره کل در سال ۹۳ اظهارکرد: معمولاً پیش از این حوزه فعالیتهای قرآنی بخشی حاشیهای و زیرمجموعه فعالیتهای فرهنگی و هنری تلقی میشد. در حال حاضر برنامهای تدوین شده است که حوزه قرآن نیز به عنوان یک بخش مستقل و مشخص در برنامهها در نظر گرفته شود تا بتوان برنامههای جامعی را در این حوزه دنبال کرد.
وی بر جامعنگری در همه حوزههای فرهنگ و هنر تأکید کرد و گفت: باید بتوانیم افق پیش روی خود را در شش ماهه دوم به صورت چندجانبه ببینیم و در برگزاری برنامه در حوزههای مختلفی که از وظایف ذاتی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی است از یک جانبه نگری بپرهیزیم.
براتی بر ایجاد کارگروههای قرآنی در هر شهرستان تأکید کرد و گفت: از دستورات ائمه اطهار استفاده و بهرهگیری از مشورت با دیگران است. رؤسای ادارات و کارشناسان باید از توانمندی فکری و اجتماعی افراد در حوزه شهرستانی خود استفاده کنند و در هریک از حوزههای تعریف شده برنامههای شاخصی داشته باشند.