شاکری نژاد : تعهد یک خبرنگار به آن چیزی است که میبیند و مینویسند و بیان میکند
آیین گرامیداشت روز خبرنگار پیش از ظهر امروز در خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه خوزستان ـ برگزار شد.
در ابتدای این مراسم قدرتالله شاکرینژاد، رییس جهاد دانشگاهی خوزستان، ضمن تبریک ۱۶ مرداد سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی و ۱۷ مرداد روز خبرنگار گفت: صحبت کردن درباره خبرنگار کار سختی است. خبرنگار یک فرد همیشه آماده است که گرمای بالای ۵۰ درجه و سرمای زیر ۲۰ درجه هیچ تاثیری در کارش نمیگذارد و کارش را با دقت و صحت انجام میدهد.
وی، با بیان این که یک خبرنگار اولین چرخه یک الگوی ارتباطی است، افزود: وقتی به یک الگوی ارتباطی نگاه میکنیم اول آن فرستنده و بعد از آن پیام، سپس کانال و بعد از آن هم ارسال است. می بینیم که اگر خبرنگار نباشد این ارتباط هیچ معنا و مفهومی ندارد. بهترین الگوهای ارتباطی که اکنون در دنیا مطرح میشوند اگر فرستنده آن یک فرستنده لایقی نباشد آن الگو ابتر است. اگر کدگذار آن کدگزار مناسبی نباشد آن پیام ابتر است. اگر پیام خوب آماده نباشد کل این الگو بیفایده است. پس وظیفهای که در یک الگو بر عهده یک خبرنگار است وظیفه سنگینی است.
او با اشاره به مهمترین مشخصه یک خبرنگار متعهد ادامه داد: تعهد یک خبرنگار نسبت به آن چیزی که میبیند و مینویسند و بیان میکند است. وقتی چاشنی اسلام هم به آن اضافه میشود و یک خبرنگار مسلمان باشد تعهد آن چند برابر میشود. وقتی که به واقعه کربلا نگاه میکنیم و از سجایای حضرت زینب (س) صحبت میشود به عنوان یک پرستار ولادت ایشان را روز پرستار اعلام میکنند. اتفاقی که اگر نمیافتاد شاید واقعه کربلا معنا و مفهوم الان را نداشت بعد رسانهای حضرت زینب (س) بود و اگر بیان واقعهای که در کربلا اتفاق افتاد و آن نقش خبرنگاری و خبر رسانی حضرت زینب (س) نبود، کربلا در کربلا میماند. اگر حضرت زینب (س) نقش خبرنگاری و خبر رسانی خودش را ایفا نمیکرد کربلا به این مفهومی که الان میشناسیم نبود. این تاثیر نقش اطلاعرسانی را نشان میدهد و شاید نقش خبرنگاری و خبررسانی زینب (س) از پرستاری آن بیشتر بوده است.
رییس جهاد دانشگاهی خوزستان با اشاره به اهمیت سلامت و سرعت خبر مهمتر اظهار کرد: به نظر من سلامت خبر از سرعت آن مهمتر است. اگر امروز ایسنا به عنوان یک رسانه موفق در کشور و دنیا مطرح میشود و ضریب تاثیر خوبی در حوزه خبر دارد به خاطر سلامت خبر آن است نه سرعت خبر آن. وقتی استاندار خوزستان از میان رسانهها با ایسنا مصاحبه میکند نشان دهنده سلامت خبر در این خبرگزاری است. ابتکاری که خبرنگاران ایسنا دارند این است که وقتی خبری را میگیرند ممکن است تا چند روز ارسال نشود اما تا زمانی که آن شخص خبر را تایید نکند آن را ارسال نمیکنند و منجر به اعتماد به خبرگزاری ایسنا میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر خبرگزاری ایسنا در میان خبرگزاری ها رتبه خوبی دارد به خاطر خبرنگاران خوبی است که این جا کار می کنند و به خاطر خود خبرگزاری نیست. افرادی که در جهاد دانشگاهی کاری میکنند باید روحیه جهادی داشته باشند. یکی از وظایف ما در طول این سالها تربیت، آموزش و تامین نیروی انسانی بوده است. به لطف خدا در این سالها در ایسنای خوزستان با مدیریت عالی که اعمال شده خبرنگاران خوبی جذب شدند اما چون ماهیت این خبرگزاری یک خبرگزاری دانشجویی است بسیاری از این خبرنگاران دانشجو هستند و بعد از فارغ التحصیلی توان جذب آنها را نداشتهایم و توسط خبرگزاریهای دیگر جذب شدهاند. یعنی به نوعی ایسنا وظیفه پنهان تربیت و آموزش خبرنگار را هم داشته است.
شاکری نژاد بیان کرد: یکی از نکاتی که در حوزه خبرنگاری فراموش شده سلامت جسمی خبرنگار بوده است. خبرنگار باید توان جسمی بالایی داشته باشد تا بتواند پا به پای یک رزمنده در جبهه بدود و خبر تهیه کند و سرما و گرما را تحمل کند و حتی ممکن است ۲۴ ساعت نخوابد. جسم او باید این توان را به او بدهد. در کشور ما به بعد جسمی خبرنگار توجه نشده است و ما هم در ایسنا به این بعد توجه نکردیم. خبرنگاران باید در سلامت کامل باشند چون به هر حال استرس کار در شغل خبرنگاری بالا است و جزو مشاغل سخت و زیان آور است.
رییس جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: در رابطه با استقلال ایسنا باید گفت که در طی این ۱۵ سال که ایسنا در کشور شکل گرفته همواره تلاش کرده که یک خبرگزاری مستقل باشد و همراه دولتها باشد و در کنار رهبری. رمز ماندگاری خبرگزاری ایسنا استقلال او است. این که حاضر نشدیم شرافت کاری را با چیزهای مادی و مسایل پیش پا افتاده عوض کنیم. زمانی شده که ما حقوق ندادیم اما اخلاق رسانهای را کنار نگذاشتیم و مشکلاتی پیدا کردیم اما اساس کارمان را رها نکردیم.
وی افزود: خبرگزاریهای ایسنا و ایکنا دو بال بالندهای هستند که وجود اینها موجب رشد و ارتقا و پیشرفت جهاددانشگاهی شده است. انتقادی که من به خودمان دارم این است که ما ۹۰ درصد کار میکنیم اما حاضر نیستیم ۱۰ درصد کارمان را تبلیغ کنیم. به این دلیل است که جهاددانشگاهی همیشه ناشناخته است.
وی افزود: چند حوزه است که نباید در آن اشتباه کنیم یکی حوزه پزشکی است چون خطا در آن جا یعنی مرگ و دیگری در خبرگزاریها که جابه جایی یک کلمه یا یک نقطه مشکلاتی را ایجاد میکند. خواهشی که دارم این است که همه خبرنگاران دوره خبرنگاری را بگذارنند.
شاکرینژاد اظهار کرد: انتظار دارم مسوولان استان هم ایسنا و ایکنا را ببینند. تاکنون سابقه نداشته که استاندار بیاید این جا و در خبرگزاریها از او درخواست پول کنیم. انتظار داریم استاندار بیاید ایسنا و او را این جا ببینیم. زمانی که آقای دکتر روحانی به خوزستان آمده بود ایسنا شب و روز نداشت و خبرنگاران ۲۴ ساعته کار میکردند. انتظار داریم از هیچ کمک و لطف و مساعدتی نسبت به خبرگزاری ایسنا و ایکنا دریغ نشود.
همچنین مسعود زرانژاد، مشاور عالی استاندار خوزستان، ضمن تبریک به مناسبت سالروز تاسیس جهاددانشگاهی و روز خبرنگار گفت: من و دوستان من بدون اغراق اعتماد کاملی به خبرگزاری ایسنا داریم و یکی از امیدواریهای ما در عرصه خبر این است که با درایت و استقلال و تکاپویی که دارید این دولت را یاری کنید. شما حساسیت موقعیتی که ما و دولت در آن قرار داریم را درک میکنید.
زرا نژاد بیان کرد: خواهشی که دارم این است که همان طور که میدانید با مشکلات عدیدهای رو به رو هستیم پس باید با یک عزم و به گونهای حمایت کنیم تا مسوولان اجرایی بتوانند برنامههای خود را عملی کنند. استان ما در فرآیند توسعه قرار دارد و یکی از لوازم و یکی از مقدمات و شرط لازم توسعه سرمایه گذاری است. تلاش تمام دست اندرکاران استان این است که سرمایه گذاری اتفاق بیفتد. مشکلات عدیدهای در دوره گذشته در خصوص رشد اقتصادی و جذب سرمایهگذار داشتیم که هم اکنون بسیار مشکل ساز شده است و سالهای سال باید کار کنیم تا این مشکلات در کشور برطرف شود. این مشکلات در کل کشور هست اما در استان ما این مشکل بیشتر دیده میشود.
وی افزود: مشکل دیگر عدم اقبال سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در استان است. به هر دلیلی باید به سرمایه گذاران القا بکنیم که استان ما امنیت بالایی دارد. این که گاهی اتفاقی در جایی میافتد و آن را تیتر میکنیم مسوولیت رسانهای ما است اما باید توجه کنیم که ما تلاش فراوان میکنیم که سرمایهها را به استان جذب کنیم. با یک تیتر و با یک خبر سرمایه گذار احساس میکند که استان ما امن نیست و تمام تلاشهای یک مجموعه از بین میرود و این جبران ناپذیر است.
او ادامه داد: میخواهم نوید این را بدهم که فضایی که الان برای جذب سرمایه گذار با آن مواجه هستیم در استان مساعد شده است. با این که ایده آل نیست اما در آینده بهتر و مساعدتر خواهد شد و تنها راه پیشرفت استان این است. همه باید دست به دست هم دهیم و استانمان را به گونهای نشان دهیم که سرمایه گذاران از سرمایه گذاری در خوزستان احساس امنیت کنند.
مشاور ارشد استاندار خوزستان تصریح کرد: به اندازه کافی از درک موقعیتی که باید فضا را برای این اتفاق از لحاظ رسانه ای آماده کرده باشیم غافل شدهایم. اکنون شرایط دولت به گونهای است که اقتضا میکند که به جد از ابتکارات دولت به ویژه در خصوص شرایط اقتصادی، مبارزه با فساد مالی و اداری، برگرداندن شرایط عادی به بازارها و تصمیماتی که در رابطه با اقتصاد با بینش اقتصادی نه بینش سیاسی گرفته میشود حمایت شود. دولت به این کمک رسانهای نیاز دارد. این کمک شما پشتوانه خوبی است.
زرانژاد اظهار کرد: ما اکنون با یک آزمون حساس و مهم مواجه هستیم. خیلی از افراد با اتفاقات مبارکی که در سطح نظام میافتن یا آنها را خوب درک نمیکنند یا مخالف هستند و این اتفاقها را به نحوی که اتفاقی نیفتاده جلوه میکنند. قطعا اتفاقهای مهمی افتاده است. من بعضی از شرایط بحرانی که در آن بودیم و شرایط بحرانی که اکنون در آن هستیم را از بعد اقتصادی عرض خواهم کرد.
وی ادامه داد: مطمئنم که درک شما به لحاظ شهروندی کاملا درک واقع بینانهای است. ولی اکنون که این فرصت به دست آمده عرض میکنم که همه شما با قلمتان و با خبرتان میتوانید فضایی را فراهم کنید تا مسوولان استان که تلاش میکنند استان را به شرایط مطلوبی برسانند حمایت کنید و نشان دهید که بنا است اتفاقات مطلوبی در استان و کشور بیفتد. همچنین نشان دهیم که مردم ما به آینده امیدوار هستند و ظرفیت استان ما برای توسعه و جذب سرمایه گذار بسیار مناسب است.
همچنین در این مراسم با اهدای لوح تقدیر و هدایایی از معاونان قبلی فرهنگی جهاد دانشگاهی خوزستان، مدیران اجرایی و سردبیران پیشین و خبرنگاران و دبیران دو خبرگزاری ایسنا و ایکنا در استان خوزستان از بدو تاسیس تاکنون قدردانی شد.