حجت الاسلام شفیعی: سخنان امام و رهبری به گفتمان عمومی عرصه فرهنگ تبدیل شود
رئیس دفاتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان، با بیان این که کار فرهنگی امری پرزحمت و مسیری خستگیناپذیر است، عنوان کرد: در این عرصه موظفیم دغدغه داشته باشیم و ناامید نشویم؛ این دو – دغدغهمندی و ناامیدنشدن – در کار فرهنگی به ویژه در شرایط امروز، دو امر ضروری است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحسن شفیعی رئیس دفاتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان، شامگاه گذشته(جمعه، ۱۲ اردیبهشتماه) در دومین جلسه «مدیریت جهادی درعرصه فرهنگ» که در مسجد صاحبالزمان(عج) اهواز برگزار شد، با تسلیت سالروز شهادت امام هادی(ع) این روزگار را زمانهای نیازمند به بصیرت و شناخت در مقوله امامت عنوان کرد و زیارت جامعه کبیره را منبع بهرهگیری در این عرصه دانست.
وی همچنین با اشاره به سال روز شهادت آیتالله استاد مطهری، وی را انسانی خدمتگزار، دردمندِ دین و کسی که عمر خود را به مجاهدت گذراند معرفی کرد و به بیانات امام راحل در خصوص وی نظیر این که فرمودند «او فقیه، فیلسوف، متفکر اسلامی و پاره تن من بود»، «آثار مهطری بلااستثناء همه خوب است» و «شهادت مطهری را به اسلام تبریک میگوئیم که در اسلام همچون کسانی پرورش یافته میشود» اشاره کرد.
شفیعی با طرح این سؤال که امروز جوانان در عرصه فرهنگ چه باید کنند و چه وظیفهای بر عهده آنان است، به صحبت پیرامون موضوع و عنوان جلسه پرداخت و گفت: اساساً در هر حرکتی و امروز ویژه در حرکت فرهنگی ابتدا لازم است ایمان آوریم که موظف به حرکت در این مسیر هستیم و نیز اعتقاد داشته باشیم که حتماً این حرکت به نتیجه منتهی خواهد شد؛ باور به این که باید وظیفه خود را انجام دهیم و قطعاً این امر نزد خداوند ماجور خواهد بود.
رئیس دفاتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان با تاکید بر این که در عرصه کار فرهنگی موظفیم دغدغه داشته باشیم و ناامید نشویم، ادامه داد: دغدغه داشته باشیم چرا که انسان به تدریج مسائل برایش عادی و او نسبت به مسائل عادی بیتفاوت میشود و اگر سوزِ بهبود شرایط از دست برود او خود نیز همراه موج در حرکت، خواهد شد. امام خمینی(ره) در مسیر الهی که آغاز کرد حتی برای یک لحظه انگیزه خود را از دست نداد و تا آخر معتقد بود که تکلیفی بر عهده دارد. به خصوص نسل جوان را توصیه میکنم در این مسیر مراجعه کنند به آنچه در دو سال پایان از عمر امام راحل بجا مانده است؛ گویی در او هرچه سن بالا میرود و شرایط جسمی ایشان فرسودهتر میشود شعله سرکش درد و سوز و شور بالاتر میرود و این نیست مگر از دغدغه و انگیزه حرکت در وجود ایشان.
شفیعی امید به آینده را در کنار انگیزه عامل دیگر عنوان و اظهار کرد: اگر نتیجه را در زمان معین و آنچنان که خود در نظر داریم بخواهیم و سپس آن حاصل نشود، ناامیدی خواهد آمد. لذا امام خمینی(ره) چون نگاه تکلیفگرا و ایمان به وعدههای الهی داشتند، میگفتند ما وظیفه ای داریم، حرکت میکنیم و قطعاً پیروز میشویم. پس باید ایمان داشت به این که خداوند صادقترین و وفاکنندهترین به عهدهاست. «ان تنصرالله ینصرکم» این امید، انسان را در حرکت رو به جلو پیش میبرد.
وی ادامه داد: در این شرایط انسانی که دغدغه، انگیزه و امید به نتیجه دارد لازم است پیوسته حرکت صحیح خود را ارزیابی کرده و سنجیده عمل کند. آنجایی که درست حرکت شود؛ قطعاً دیر یا زود، کم یا زیاد، نتیجه حاصل میشود. این که مقام معظم رهبری در بیاناتشان بر ایمان به وعدههای الهی تأکید میکنند یعنی ما وظیفهمان را انجام دهیم و نتیجه را به خدا واگذاریم.
رئیس دفاتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان در ادامه با اشاره به این که از اساسیترین مسائل در تعالیم دین این است که هر حرکت نیاز به معرفت دارد، گفت: آنانی که دغدغه فرهنگ دارند باید معرفت خود را در این حوزه بالا ببرند. فرهنگ چیست؟ بایدها و نبایدها؟ میخواهیم به کجا برویم؟ و ..؛ چه بسا انسان در مصداق اشتباه کند و ناخواسته آب در آسیاب دشمن بریزد.
شفیعی با تأکید بر این که در حوزه فرهنگ به ویژه جوانان، به آنچه امام راحل گفت و آنچه رهبری بیان میکند توجه داشته باشند، گفت: مفهوم امامت جلوداری و پیشگامی است. حوزه فرهنگ عرصهای بسیار پیچیده و نقش امام معرفت دادن است.
وی افزود: در این صحنه پیچیده آنچه را امام گفت و رهبری میگویند باید به گفتمان عمومی عناصر مؤثر و افراد فعال عرصه فرهنگ تبدیل شود. زمانی که مقام معظم رهبری در حوزه فرهنگ صحبتی میکنند، نیروهای فرهنگی باید دنبال کنند، صحبت را بشنوند، حساسیتها را بدانند، تأیید و رد ایشان را بشناسند و مسیر را تعیین کنند.
شفیعی سپس به نقص فعالیتهای فرهنگی میان نیروهای مذهبی اشاره کرد و گفت: روح کار جمعی بین نیروهای مذهبی کمرنگ است. باید در مقابل حرکت منسجم استکبار، فعالیت هماهنگ و جمعی صورت گیرد. حرکتهای فرهنگی مورد ارزیابی نقد و بررسی قرار گیرد اشکالات را پذیرفته و با همکاری یکدیگر یک حرکت متشکل را به جلو ببرند.
وی عامل دیگر حرکت سازنده در عرصه فرهنگ را آشنایی با جریان های فرهنگی موجود عنوان و اظهارکرد: امروز در عرصه فرهنگ اشخاص، جریانها و دیدگاههای مختلفی وجود دارد. برای حرکتآفرینی و جریانسازی باید بدانیم امروز در عرصه فرهنگ جریانهای بسیار پیچیده و پشت صحنههای بسیاری است. اگر بخواهیم در این حوزه کار کنیم باید این ها را بشناسیم؛ این گونه میتوانیم نقد یا دفاع موفق داشته باشیم.
رئیس دفاتر استانی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان خوزستان اضافه کرد: در فعالیتهای فرهنگی قالبهایی نظیر جشنوارهها وجود دارد که حضور عناصر مذهبی بسیار کمرنگ است. نمیشود فقط سلبی کار کرد؛ باید نسل معتقد به انقلاب پا به میدان بگذارند و اثر فاخر تولید و ارائه شود. در حوزه فرهنگ انقلاب، دغدغهمندان باید تبدیل به عناصری شوند که نتوان آن ها را انکار کرد، نظیر شهید آوینی، قیصر امینپور، سید حسن حسینی؛ که هرچه در فضای فرهنگی فعالیت ایجابی و اثباتی قوی ارائه شود، دشمن ناچار به عقبنشینی خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به آیه «ان تنصرالله ینصرکم» و بیان این که امروز دفاع از انقلاب نیازمند کار جهادی است، عنوان کرد: اگر حرکت را با ایمان، اراده و البته کارشناسانه با رعایت اصول و شاخصههای علمی انجام دهیم قطعاً به نتیجه خواهیم رسید که این وعده الهی است.