گفتوگوها درباره تمدید مذاکرات در جریان است / رایزنی معاونان ظریف با شرمن
یک منبع مطلع با اشاره به گفتوگوهای صبح امروز ظریف و اشتون گفت که گفتوگوها درباره تمدید مذاکرات در جریان است و قرار است ساعت ۱۵ به وقت محلی نشست عراقچی و روانچی با وندی شرمن در این باره برگزار شود.
یک منبع مطلع با اشاره به گفتوگوهای صبح امروز (پنجشنبه) محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره نحوه ادامه مذاکرات و تمدید یا زمان تمدید گفت که گفتوها درباره تمدید مذاکرات در جریان است و هنوز توافقی حاصل نشده است.
وی اخبار منتشر شده درباره مدت زمان تمدید را گمانه زنی خواند و افزود: هنوز چیزی مشخص نشده و مذاکرات در این باره در جریان است.
وزیر امور خارجه ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز به مدت یک ساعت و ۱۵ دقیقه درباره نحوه ادامه مذاکرات و امکان تمدید یا زمان پایان آن به رایزنی پرداختند.
لازم به ذکر است پس از رایزنی صبح امروز ظریف و اشتون درباره نحوه ادامه مذاکرات و تمدید آن، قرار است ساعت ۱۵ به وقت محلی معاونان ظریف (عراقچی و روانچی) با وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا به گفتوگو در این باره بپردازند.
لازم به ذکر است ویلیام برنز قائم مقام وزیر خارجه آمریکا امروز وین را ترک کرد.
احتمالا فردا (جمعه) ششمین دور مذاکرات ایران و ۱+۵ درباره راه حل جامع هستهای پایان یابد و به احتمال زیاد ظریف و اشتون نشست خبری برگزار خواهند کرد.
روز گذشته برخی منابع از توقف مذاکرات در روز جمعه و البته تمدید مذاکرات خبر دادند ولی اعلام شد که ایران هنوز تمدید مذاکرات را نپذیرفته است.
شب گذشته محمد جواد ظریف در جمع خبرنگاران اعلام کرد که مذاکرات ادامه دارد اما تصور اینکه در طی دو تا سه آینده راه حلی با همه جزئیاتش در دسترس باشد بسیار دشوار است.
وی درباره توقف مذاکرات در روز جمعه و از سر گیری مجدد آن نیز گفت: هنوز تصمیمی در این زمینه اتخاذ نشده و اروپایی ها در مورد زمان مورد نیاز دیدگاههایی دارند و آمریکایی ها هم حرفهای دیگر و ما هم گفته ایم تا ۲۰ جولای آماده مذاکره هستیم و هر زمان احساس کنیم که مذاکره به حدی رسیده که باید متوقف شود و یا به شکلی ادامه یابد آماده تصمیم گیری هستیم.
لازم به ذکر است که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز گذشته در اظهاراتی خواستار تمدید مذاکرات با ایران شد و افزود: مذاکره با ایران به زمانی بیشتر از ضرب الاجل ۲۹ تیر ماه نیاز دارد.
ششمین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ حدود دو هفته است که در شهر وین در جریان می باشد و در این دور نگارش متن پیش نویس توافق نامه جامع (برنامه اقدام مشترک جامع) آغاز شد.
وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ (آلمان، انگلستان، فرانسه، روسیه، چین و آمریکا) به همراه کاترین اشتون سوم آذرماه سال گذشته (۱۳۹۲) در خصوص برنامه هستهای ایران به توافقی تحت عنوان «برنامه اقدام مشترک» دست یافتند که از ۳۰ دی ماه وارد مرحله اجرا شد و ۲۹ تیرماه زمان پایان شش ماهه گام اول توافقنامه ژنو است. طرفین پس از آن برای دستیابی به توافقنامه جامع هستهای پنج دور در وین به گفتوگو نشستند.
در مقدمه برنامه اقدام مشترک آمده است: هدف این مذاکرات رسیدن به یک راه حل جامع مورد توافق و بلند مدت است به نحوی که تضمین کند برنامه هستهای ایران کاملاً صلح آمیز باقی خواهد ماند. ایران اعلام مینماید تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی یا گسترش سلاح هستهای نیست. راه حل جامع مذکور مبتنی بر این اقدامات اولیه بوده و به یک گام نهایی منجر خواهد شد که دوره زمانی آن مورد توافق قرار گرفته و به رفع نگرانیها میانجامد. این راه حل جامع، ایران را قادر می سازد تا به طور کامل از حقوق خود در بهره گیری از انرژی هستهای برای اهداف صلح آمیز بر اساس مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و با رعایت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود. این راه حل جامع متضمن یک برنامه غنی سازی با تعریف مشترک و محدودیتهای عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای میباشد. این راه حل جامع به مثابه یک مجموعه منسجم خواهد بود که هیچ بخشی از آن مورد توافق قرار نمیگیرد مگر آنکه در مورد تمامی بخشهای آن توافق حاصل شود. این راه حل جامع شامل یک فرایند متقابل و قدم به قدم میباشد و به رفع همه جانبه تمامی تحریمهای شورای امنیت، تحریمهای چندجانبه و تحریمهای ملی مربوط به برنامه هستهای ایران میانجامد.