چهار نکته درباره ساخت نیروگاه اتمی در خوزستان

هورنیوز – احداث نیروگاه اتمی ۳۰۰ مگاواتی کارون در دارخوین خوزستان با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی آغاز شد این نیروگاه قرار است طی مدت ۷ سال با هزینه دو میلیارد دلار احداث شود. لذا در این خصوص چهار نکته را عنوان می کنم که امیدوارم کارشناسان در این خصوص نظرات خود را عنوان کنند:
اول: احداث نیروگاههای اتمی به دلیل هزینههای بالا و خطرات زیست محیطی، در دنیا دیگر جایگاهی ندارد و به جز چین، تقریبا سایر کشورها ساخت نیروگاههای اتمی خود را متوقف کرده یا تعداد آنها را کاهش دادهاند و به سراغ انرژیهای تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی، باد و مشابه آن رفته اند.
دوم: از احداث نیروگاه اتمی بوشهر و نیروگاههای مشابه در ایران خاطره خوبی نداریم، نیروگاههایی که هزینهای به مراتب بیش از پیشبینی روی دست ملت گذاشت و بازدهی اندکی هم داشت. مصداق بارزش نیروگاه اتمی بوشهر است که پس از سالها با هزینههای بسیار تکمیل شد و تنها هزار مگاوات برق تولید میکند درحالیکه مثلا ظرفیت تولید برق نیروگاه شهید رجایی قزوین با هزینههایی به مراتب کمتر از نیروگاه اتمی بوشهر، دو برابر نیروگاه بوشهر است.
سوم: هزینه احداث نیروگاه حرارتی برای تولید هزار مگاوات برق حدود ۶۵۰ میلیون یورو است اما برای تولید ۳۰۰ مگاوات برق از نیروگاه اتمی کارون باید سه برابر هزینه کرد.
چهارم: ساخت نیروگاه اتمی برای تولید برق در دارخوین خوزستان در زمانی که این همه گاز به هدر میرود و میتوان از آن استفاده کرد، اولویت ندارد. ایران با ۱۷.۴ میلیارد متر مکعب فلرینگ گازی، رتبه سوم جهانی را دارد و بخش مهمی از این فلرینگ مربوط به استان خوزستان است!
راهکار فوری برای تامین برق، استفاده از گازی است که هدر میرود، نه ساخت نیروگاه پرهزینه اتمی، آن هم با تولید اندک ۳۰۰ مگاوات! یک نیروگاه با ظرفیت هزار مگاوات طی ۲۴ ساعت به حدود شش میلیون متر مکعب گاز نیاز دارد. خودتان حساب کنید که با ۱۷.۴ میلیارد متر مکعب گازی که به صورت فلر به هدر میرود، چه میزان برق میتوان تولید کرد! قطعا سرمایهگذاری مورد نیاز برای تولید برق از گازی که هم اکنون هدر میرود بسیار کمتر از سرمایهگذاری موردنیاز برای تولید برق اتمی است و بازدهی آن بسیار بیشتر است. اما سالهاست که مسئولان ما اولویتها را اشتباه تشخیص میدهند و سرمایه مملکت را در چاه ویل میریزند.
حمیدرضا شکوهی کارشناس انرژی