خلاقیت ، حلقه مفقوده اوقات فراغت در خوزستان

به جرات می‌توان گفت بحث اوقات فراغت توسط دستگاه‌های اجرایی به تکرار مکرراتی غیرخلاقانه و تنها گامی در راستای رفع مسئولیت مبدل شده است.

اوقات فراغت نقش قابل توجهی در ایجاد انگیزه و روحیه اقشار مختلف جامعه به‌ویژه نسل جوان دارد و در صورت استفاده بهینه از آن می‌تواند زمینه‌های ایجاد خلاقیت و آرامش بیشتری را فراهم کند. اوقات فراغت به معنای بیکاری نیست چون در اوقات بیکاری فرد کاری برای انجام دادن ندارد ولی در اوقات فراغت کارهای متعددی می‌تواند داشته باشد که تفاوت آن با اوقات دیگر که در آنها نیز به انجام کار و فعالیت مشغول بوده در هدف این کارها و فعالیت‌هاست.

مسئولان و مدیران اجرایی غالبا با این قضیه سرد و زودگذر برخورد می‌کنند و گاهی این مبحث را تنها به فصل تابستان اختصاص می‌دهند. در این میان آنچه حائز اهمیت است اوقات فراغت کودک، نوجوان و یا جوانی‌ است که نباید به بطالت بگذرد و با فراهم آوردن خرده امکاناتی نیز می‌توان آن را به سمت و سوی مشخصی هدایت کرد.

این مقوله به ویژه در مناطق محروم بسیار کمرنگ‌تر دیده شده و چه بسا دیده نمی‌شود. در خصوص اهمیت این مقوله حتی پیامبر(ع) می‌فرمایند: «بیشتر مردم در دو خصلت دچار گمراهی و ضلالت هستند یکی در مورد سلامت صحت و دیگری در مورد فراغت» و در جایی دیگر حضرت علی فرموده‌اند: «ای اباذر بسیاری از مردم در مورد دو نعمت مغبون هستند و از آن قدردانی نمی‌کنند آن دو تندرستی و فراغت است».

آنچه اسلام در این خصوص همواره بر آن تاکید داشته توجه به مقوله تندرستی و اوقات فراغت است که متاسفانه امروزه به این امر کمتر از آنچه که تصور می‌شود پرداخته شده و جلسات برگزار شده و صحبت‌های مسئولان صحبتی بر این ادعاست.

امسال نیز به فراخور انجام وظیفه، دستگاه‌های مختلف اجرایی استان از کم و کیف برنامه ریزی‌های صورت گرفته برای اوقات فراغت کودکان، نوجوانان، جوانان و در مجموع رده‌های مختلف سنی می‌گویند، مباحثی که اصل اوقات فراغت را از یاد برده و جای تفریحی و سرگرمی را در این میان خالی گذاشته است.

*اجرای طرح مهر ولایت ویژه مناطق حاشیه‌نشین

رئیس ستاد اوقات فراغت آبادان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار کرد: سال گذشته حدود ۸ هزار دانش آموز در برنامه‌های طرح اوقات فراغت شهرستان شرکت کردند و با برنامه ریزی‌های صورت گرفته امسال ۳۰ درصد برنامه‌های این منظور نسبت به سال قبل افزایش خواهد داشت که این میزان بسیار قابل توجه است.

غلامرضا خلیلی‌نیا عنوان کرد: جلسات اوقات فراغت در سطح شهرستان در حال برگزاری است و با تمهیدات اندیشیده شده پیش بینی می‌شود بیش از ۱۵ هزار دانش آموز در سال جاری در طرح اوقات فراغت آبادان شرکت کنند.

وی اضافه کرد: برگزاری کلاس‌های طرح اوقات فراغت از دهم خرداد تا دهم شهریورماه انجام می‌گیرد و برنامه‌های دستگاه‌های اجرایی را در همین راستا به اطلاع شهروندان و اقشار مختلف مردمی برای ثبت نام و شرکت در این دوره‌ها خواهیم رساند.

رئیس ستاد اوقات فراغت آبادان با بیان اینکه کلاس‌های اوقات فراغت در ماه مبارک رمضان در مقطع ابتدایی و راهنمایی پسران و ابتدایی دختران برگزار می‌شوند تصریح کرد: طرح مهر ولایت ویژه هزار دانش آموز روستایی و مناطق حاشیه شهر نیز به مدت سه روز در اردوگاه میثاق اجرا خواهد شد.

*تشکیل تیم بازرسی برنامه‌های اوقات فراغت

معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه آبادان نیز چنین عنوان کرد: دستگاه‌های اجرایی شهرستان باید با نگاهی ویژه به بحث اوقات فراغت بپردازند و با تدوین برنامه‌هایی مشخص در راستای رهنمون کردن دانش آموزان به سمت و سوی فعالیت‌هایی موثر تاثیرگذار واقع شوند.

سید محمد مولوی تصریح کرد: تعداد پایگاه‌های اوقات فراغت دانش آموزی باید افزایش پیدا کند و همه دانش آموزان زیرپوشش قرار داده شوند.

وی با تاکید بر اینکه دستگاه‌های اجرایی ستاد اوقات فراغت شهرستان باید نگاه ویژه به بخش مرکزی، روستاها و اروندکنار داشته باشند اظهار کرد: برنامه‌هایی ویژه دختران نیز باید تدوین و اجرایی شود.

معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه آبادان با اشاره به مدیریت بهتر برنامه‌های اوقات فراغت شهرستان گفت: تیم بازرسی برای برنامه‌های طرح اوقات فراغت تشکیل شده است و دستگاه‌های اجرایی باید برنامه‌های طرح اوقات فراغت خود را هرچه سریع‌تر برای ساماندهی و برنامه ریزی نهایی به دبیرخانه این ستاد تحویل دهند.

وی در پایان بیان کرد: دستگاه‌های اجرایی، فضاهایی را که در اختیار دارند برای استفاده عمومی به ستاد فعالیت های فراغتی شهرستان اعلام کنند.

*خودداری از فعالیت‌های تکراری

معاون فرماندار شادگان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار کرد: با نزدیک شدن به فصل تابستان و ایام فراغت از تحصیل جوانان و نوجوانان باید بر اهمیت و لزوم برنامه ریزی دقیق برای غنی سازی اوقات فراغت در شهرستان شادگان برنامه‌ ریزی کرد.

نعمت‌الله آلبوغبیش افزود: در تدوین برنامه‌های مربوط به غنی سازی اوقات فراغت باید بر مواردی از جمله هدفدار بودن، متنوع بودن، داشتن جذابیت، توزیع عادلانه امکانات بین دختران و پسران و … توجه کرد و با مد نظر قرار دادن شعار امسال نسبت به سال‌های گذشته در راستای غنی سازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان شهرستان تلاش کرد.

وی تصریح کرد: برنامه‌‌های اوقات فراغت نیازمند برنامه‌ریزی جامع، متنوع و نتیجه‌بخش است که باید توسط ارگان‌های مختلف اجرایی شهرستان محقق شود.

معاون فرماندار شادگان گفت: در تنظیم برنامه‌‌ها باید نسبت به هدفدار بودن، داشتن تنوع، جذابیت و فضای مناسب اجرای برنامه‌ها دقت کرد.

وی ادامه داد: پرورش فکری کودکان و نوجوانان یکی از ارگان‌‌های دخیل در امر غنی سازی اوقات فراغت است که در ایام تابستان به‌ویژه در تعطیلات مدارس با برنامه‌‌ریزی‌‌های مطلوب بسیار موثر واقع می‌شود.

آلبوغبیش به برنامه‌ریزی‌‌های اجرایی برای غنی سازی اوقات فراغت کودکان و نوجوانان در این شهرستان اشاره کرد و گفت: برنامه‌‌هایی نظیر کلاس‌‌های ادبی، نقاشی، خوشنویسی، کارگاه سفال‌گری، قصه گویی، نشریه نگاری، نمایش، فیلمنامه نویسی، کارگاه خلاقیت و آموزش قرآن از جمله فعالیت‌های این کانون در تابستان است.

وی با بیان مهارت آموزی باید در اولویت برنامه‌های اوقات فراغت گنجانده شود توضیح داد: دستگاه‌های اجرایی باید از اجرای فعالیت‌های تکراری اوقات فراغت بپرهیزند.

*بهره گیری از وجود مربیان و کارشناسان توانمند

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان نیز در همین ارتباط اظهار کرد: ۵۲ مرکز کانون پرورش فکری در ۲۷ شهر استان خوزستان برای غنی‌سازی اوقات فراغت کودکان و نوجوانان در فصل تابستان برنامه ریزی‌های لازم را برای خدمت رسانی به آینده سازان ایران اسلامی انجام داده‌اند.

عبدالنبی شاکریان همچنین از آغاز فعالیت‌های تابستانی مراکز کانون در ۲۷ شهر استان خبر داد و افزود: همزمان با پایان امتحانات دانش آموزان مقطع ابتدایی از روزهای پایانی نیمه دوم اردیبهشت‌ماه سال جاری اقدام به ثبت نام بچه‌‌ها برای شرکت در برنامه‌های کانون کرده‌‌اند.

وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان می‌توانند با عضو شدن در مراکز کانون در فعالیت‌ها و برنامه‌های فرهنگی، هنری، ادبی، علمی و مذهبی کانون که بیش از ۴۰ فعالیت هستند در تابستان ۹۳ استفاده کنند.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خوزستان بیان کرد: رشته‌های نقاشی، خوشنویسی، سفال، عکاسی، کاردستی، انیمیشن، زبان انگلیسی، موسیقی، ظریف بری با چوب با توجه به امکانات مراکز کانون برای علاقه‌مندان تشکیل می‌شود و کودکان و نوجوانان می‌توانند با حضور در مراکز کانون در این برنامه‌ها شرکت کنند.

وی، قصه گویی، شعرخوانی، بحث کتاب، بحث آزاد، معرفی کتاب، معرفی سرزمین، معرفی شخصیت، نشریه دیواری، فعالیت‌های تحقیقی، مسابقه، بازی و سرگرمی، نمایش خلاق، نمایش عروسکی، نمایش فیلم و روخوانی کتاب را دیگر برنامه‌هایی معرفی کرد که توسط کارشناسان و مربیان کانون پرورش فکری خوزستان برای کودکان و نوجوانان برنامه ریزی شده است.

شاکریان، وجود مربیان و کارشناسان توانمند در کانون را از سرمایه‌های فرهنگی استان خوزستان معرفی کرد که با برنامه ریزی و اجرای فعالیت‌‌ها در هفت مرکز ثابت و یک مرکز سیار در اهواز، سه مرکز در بهبهان، ۲ مرکز در امیدیه، چهار مرکز در آبادان، چهار مرکز در خرمشهر، ۲ مرکز در شوشتر، چهار مرکز در دزفول، چهار مرکز در اندیمشک و یک مرکز هم در شهرهای لالی، مسجدسلیمان، گتوند، رامهرمز، شوش، هویزه، ایذه، آغاجاری، باغملک، بندرامام، هندیجان، حمیدیه، سوسنگرد، بستان، ملاثانی، رامشیر، ماهشهر، شادگان و هفتگل فعالانه در خدمت رسانی به کودکان و نوجوانان استان مشغول هستند.

وی در پایان گفت: ثبت نام علاقه‌مندان به‌منظور شرکت در فعالیت‌‌های مراکز کانون همچنان ادامه دارد و علاقه‌مندان می‌‌توانند با مراجعه حضوری به نزدیک‌ترین مرکز کانون به محل زندگی‌شان در برنامه‌های کانون حضور یابند.

*بومی کردن مسائل فرهنگی و اجتماعی

فرماندار هندیجان نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این شهرستان اظهار کرد: باید نسبت به فعال‌سازی کارگروه‌های اوقات فراغت در شهرستان اقدام کرد تا شاهد ترویج برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی خصوصا با توجه به نزدیک شدن به فصل پایان مدارس و آغاز اوقات فراغت در تابستان پیش‌رو باشیم.

احمد جعفری‌نسب ضمن تاکید بر بومی کردن مسائل فرهنگی و اجتماعی تصریح کرد: فضای حاکم بر فرهنگ اجتماعی شهرستان هندیجان بسیار خوب است هر چند که لازم است تلاش‌‌های موثرتری در این زمینه صورت گیرد تا به مطلوب برسد.

وی ادامه داد: مسئولان در بحث مهم فرهنگ باید با جدیت تمام کار کنند و باید در راستای تحول و تدوین یک فرهنگ مناسب برای جوانان حرکت و از هرکاری که موجب سستی می‌شود پرهیز کنیم.

فرماندار هندیجان در ادامه به بحث فراهم سازی برنامه‌ها در فضایی مناسب برای گذراندن اوقات فراغت جوانان اشاره کرد و افزود: کانون‌های فرهنگی مساجد باید افزایش یابند و مسجدی که جوانان در آن حضور نداشته باشند بدون شک از کار فرهنگی عقب است.

هر ساله برپایی پایگاه‌های اوقات فراغت و دوره‌های آموزشی در این خصوص تکرار مکرراتی ا‌ست تلخ که با نزدیک شدن به فصل تابستان بار دیگر دل و جان نسل جوان را آزرده خاطر می‌کند. ایده‌هایی نو و اقداماتی خلاقانه، جذب اعتبارات و فراهم آوردن امکانات تفریحی و رفاهی، راه اندازی استخر و سینما در مناطق محروم که اکثر شهرهای استان از آن محروم هستند و اینگونه موارد سال‌هاست رخت از خوزستان بربسته‌اند و آنچه از ظواهر امر پیداست به زودی قصد بازگشت به این استان را ندارند.


https://hoorkhabar.ir/122341کپی شد!
124
 

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.