کمیته مدیریت سرزمین بر پروژه‌های بزرگ خوزستان نظارت خواهد داشت

هورنیوز – غلامرضا شریعتی در نخستین همایش تجلیل از صنایع سبز، چهره‌های ماندگار و تلاشگران حوزه محیط زیست استان خوزستان که امروز (دوشنبه، ۸ مردادماه) در اهواز برگزار شد، اظهار کرد: از نظر وضعیت محیط زیستی در شرایطی قرار داریم که رکود صنعت و گسترش شهرنشینی و نیاز بشر به منابع مختلف مشکلات جدی برای طبیعت و محیط زیست ایجاد کرده است و بشر نتوانسته همزمان با پیشرفت و ترقی خود محیط زیست را در دستور کار قرار دهد.

وی افزود: منابع غنی و استعدادهای بی نظیر در استان خوزستان به گونه‌ای بوده که دستکاری بشر در محیط زیست خوزستان در مقایسه با دیگر استان‌های کشور قابل مقایسه نیست. در حال حاضر می‌بینیم که طبیعت بغض کرده و نسبت به اتفاقات و شرایط حالت منفعل به خود گرفته است. زمین و طبیعت نهایت مقاومت، ایستادگی و سازگاری را از خود نشان داده است و اگر ما همچنان در راه غلط خود تأکید و مداومت داشته باشیم، نتیجه آن این حالت منفعل می‌شود و عوارض آن یکی پس از دیگری متوجه ما می‌شوند.

استاندار خوزستان ادامه داد: اگر به مسائل محیط زیستی توجه نکنیم، نمی‌توانیم برای فرزندان خود میراث خوبی به جا بگذاریم و محیط زیستی به آنان تحویل می‌دهیم که غیرقابل سکونت است یا به سختی می‌توانند در آن زندگی کنند. کارهای مهمی در حوزه محیط زیست انجام شده است اما ما با مشکلات جدی دست به گریبان هستیم.

شریعتی تأکید کرد: از زمانی که استاندار خوزستان شده‌ام به کلیه دستگاه‌ها تأکید کرده‌ام که محیط زیست را به عنوان یک مسأله اصلی در نظر بگیرند و پیوست‌های محیط زیستی پروژه‌ها را در برنامه‌های خود داشته باشند. سال‌ها است در دنیا درباره مشکلات جدی و لزوم حفاظت از محیط زیست صحبت می‌شود اما گزارش‌ها نشان می‌دهد عموما میزان تخریب از کارهای خوب انجام شده بیشتر است.

وی افزود: تجارب ما نشان می‌دهد اگر از مردم و جوامع محلی در کارها به خصوص در مسائل محیط زیستی استفاده کنیم، بیشتر می‌توانیم به نتایج مطلوب برسیم. در برنامه‌های خود باید از نسل جدید استفاده کنیم. نسلی که بیش از ما به مسأله محیط زیست توجه دارد و بیش از ما در این زمینه مطالبه‌گر است و مرتب ما را بازخواست کرده و اقدامات نسل‌های گذشته را تأیید نمی‌کند.

استاندار خوزستان خاطرنشان کرد: صنایع از اهمیت بالایی برخوردارند. اهمیت این مساله ایجاب می‌کند که از این صنایع به نحو مناسبی حمایت کنیم. باید برنامه‌های خاصی در نظر بگیریم و حمایت مناسبی برای آن‌ها در لحاظ کنیم تا صنایعی که مسائل محیط زیستی را رعایت می‌کنند به عنوان یک الگوی مناسب برای دیگر صنایع در نظر گرفته شوند. صنایع فرصت مناسبی برای کارآفرینی و توسعه اشتغال و فناوری هستند. صنعت سبز موقعیت مناسبی برای حفظ محیط زیست در کشور‌ها است.

شریعتی افزود: یکی دیگر از راه‌های حفظ و نگهداری محیط زیست، استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌های مردم‌نهاد و سمن‌ها است. باید از کمک‌ها و راهکارهای تخصصی آن‌ها استفاده کنیم. رسالت سازمان‌های مردمنهاد باید تغییر نوع نگرش و فرهنگ مردم در مسائل محیط زیستی باشد. کارهای جزئی نباید در دستور کار ما باشند و اولویت باید کارهای کلان باشند.

وی ادامه داد: باید تلاش کنیم نقش سمن‌ها را به عنوان دیده‌بانی، نقد، فرهنگ‌سازی و مطالبه‌گری در جهت قوانین و مقررات در نظر داشته باشیم. در خوزستان به این وظیفه دیده‌بانی احترام گذاشته شده است. موضوعات اجتماعی باید اجتماعی حل شوند. در هیچ جای دنیا دولت به تنهایی نمی‌تواند بر مشکلات و آسب‌های اجتماعی فایق بیاید.

استاندار خوزستان گفت: بارها گفته‌ام که از نقد سازنده فعالین حوزه‌های محیط زیستی استقبال می‌کنیم. بارها اعضای سازمان‌های مردم‌نهاد را در حال کارهای عملی دیده‌ایم و به آن‌ها احترام می‌گذاریم. جلساتی با آنها داشته‌ام و امیدوارم این ارتباطات و رفت و آمدها بیش از پیش ادامه پیدا کند و از این ارتباط‌ها در جهت بهبود شرایط استفاده کنیم.

شریعتی تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که موجب شده است خوزستان به این شرایط دچار شود، بخشی‌نگری‌ها بوده است. اینکه هر دستگاه تنها بخواهد مشکلات خود را حل کند و مسائل دیگر را در نظر نداشته باشد، موجب بروز مشکلات زیادی می‌شود. با توجه به اقلیم و موقعیت جغرافیایی خوزستان که نقطه آخر عبور آب است، می‌توان گفت شرایط خوزستان ارتباط جدایی‌ناپذیری با محیط زیست و مسائل مربوط به آن دارد.

وی افزود: در خوزستان مدیریت سرزمینی حاکم نبوده، بلکه مدیریت ما بخشی بوده است. به طور مثال در توزیع آب تنها کمیت در نظر گرفته شده، اما به تأثیری که این زهاب بر سایر زمین‌ها می‌گذارد، توجهی نشده است. خوزستان صحنه مشخص و پهنه تمام نمایی از عملکرد ما است. فشار زیادی به خوزستان وارد کرده‌ایم، بدون اینکه شرایط نیازها و خواست‌های آن را نیز لحاظ کنیم.

استاندار خوزستان خاطرنشان کرد: مواردی از این دست در خوزستان بسیارند. عوامل محیطی، اجتماعی و فرهنگی در برنامه‌ها دیده نشده است بلکه فقط نتایج اقتصادی در نظر گرفته شده‌اند. تلاش می‌کنیم حتما کمیته مدیریت سرزمین در پروژه‌های بزرگ که بر پهنه طبیعت و محیط زیست تأثیر می‌گذارند، دخالت داشته باشد و با لحاظ سایر مسائل و جامع‌نگری و ملاحظات لازم، مجوز داده شود یا خواسته شود که این ملاحظات انجام شوند. تا این مسائل را درنظر نگیریم به نتیجه نمی‌رسیم و تلاش می‌کنیم تا حد توان، بخشی‌نگری را از مدیریت خوزستان خارج کنیم.

شریعتی تصریح کرد: دولت در برنامه پنج ساله پنجم و پنج ساله ششم توسعه، کارون را در دستور کار قرار داده است، هر چند ممکن است اعتبارات زیادی تخصیص پیدا نکرده باشد. جلسات مربوط به آن برگزار می‌شود و صنایع مکلف و موظف‌اند که شرایط را اصلاح کرده و بهبود ببخشند به گونه‌ای که کمترین عارضه را برای محیط زیست داشته باشند.

https://hoorkhabar.ir/674787کپی شد!
42